Preminuo predsjednik Nintenda

 Satoru Iwata, predsjednik Nintenda, je preminuo u 55. godini života.  Kompanija je putem kratke službene objave obavijestila javnost o tragičnom događaju, izjavivši kako je Iwata umro od rijetkog oblika karcinoma žučnog kanala.

Iwata je karijeru je započeo kao programer, a Nintendu se pridružio 2000. godine. Poslije dvije godine postao je prva osoba koja nije iz porodice Yamauchi, a koja se nalazi na čelu kompanije. Njegova karijera u Nintendu obilježena je hrabrim potezima. Nadgledao je dva najveća projekta, Nintendo DS i Wii, a javnost je imala prilike da ga upozna putem serije videa naziva ‘Iwata Asks’ u kojima s članovima timova razgovara o kreativnom procesu.

– Na vizitki piše da sam predsjednik korporacije, u glavi sam proizvođač igara, ali u srcu sam gejmer. – je njegova poznata izjava.

O njegovom pogledu na svijet i industriju igara najbolje govori sljedeća izjava: – Video igre su prije svega predviđene za jednu stvar: zabavu. Zabavu za sve.

Posljednjih nekoliko godina bio je često kritikovan zbog pada prodaje i otpora prema mobilnim igrama. Ipak, Nintendo je prošle godine ostvario 132 miliona dolara profita.

Tvorac Super Maria, Shigeru Miyamoto, ovim se riječima oprostio od Iwate:                – Iskreno sam iznenađen i ožalošćen ovim vijestima. Cijeli razvojni tim Nintenda u budućnosti će se držati plana razvoja kojeg smo stvorili zajedno s gospodinom Iwatom i nadamo se da ćemo postići rezultate na koje bi on bio ponosan.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top