Premijer Marković: Mogući manji porezi i povećanje minimalne zarade

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas privrednicima da su ekonomski rezultati Vlade u protekle dvije godine impresivni, a da najvažnijim smatra otvaranje gotovo 11.000 novih radnih mjesta, da inspekcijske službe postižu odlične rezultate, da naš turizam ruši rekorde te da Vlada razmišlja da smanji poresko opterećenje rada i da istovremeno poveća minimalnu zaradu.

– Crnogorska ekonomija već dvije godine raste po stopi iznad 4,5 odsto. Nemamo još definitvan podatak zbog toga što još čekamo podatak za IV kvartal 2018, ali za 2017. to je 4,7 odsto. I u 2018. godini za devet mjeseci rast je 4,9% s tim što smo u III kvartalu imali stopu rasta od 5% koja je bila treća stopa rasta u Evropi. Dakle, Crna Gora, mala ekonomija sa toliko izazova, sa tranzicionim aspektom, u ove dvije godine je ostvarila ekonomski rast među najvećima u Evropi što je rezultat za svaku pohvalu – rekao je premijer odgovarajući na pitanja na sastanku sa privrednicima koji je, kao i svake godine, organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade je rekao da su značajno poboljšane javne finansije, koje sada ne izgledaju onako kako su izgledale krajem 2016. godine. To je ilustrovao podatakom da je u prva dva mjeseca ove godine prihodna strana veća za 6 odsto odnosno 12,9 miliona eura. Ipak, rekao je premijer, najviše ga raduje rast zaposlenosti jer je u protekle dvije godine otvoreno gotovo 11.000 novih radnih mjesta.

Dodao je da je u procentima u februaru 2017. stopa nezaposlenostiiznosila 22,46 odsto, a 20. februara 2019. ona iznosi 16,61 odsto.

– Istovremeno smo na strani zaposlenosti imamo veoma dobre podatke. 2016. je bilo 177.900 zaposlenih, 2017. godine već 182.368 zaposlenih, za devet mjeseci 2018. imamo 188.687 zapolsnih. Dakle, blizu 11.000 novozaposlenih u Crnoj Gori. To je podatak koji treba da nas raduje i on govori o trendu naše ekonomije – rekao je Marković.

Premijer je prikaz naših ekonomskih performansi završio podatkom o rastu u turizmu gdje imamo 30% više turista nego u istom periodu prošle godine, a finansijski prihodi su povečani za 43 odsto.

– Cilj je održavanje ovog tempa razvoja, nove investicije, nova zapošljavanja, smanjenje stope nezaposlenosti i, naravno, veći standard građana – zaključio je predsjednik Vlade.

Govoreći o planovima u poreskoj politici i u politici u vezi sa radnim pravom da Vlada sa izuzetnom senzibilnošću posmatra prigovore socijalnih partnera.

– Radni odnos mora biti model u kojem će do posla dolaziti oni kojima posao treba i oni koji znaju da rade. A ne kad jednom dobijete rješenje za radno mjesto da vam je to do penzije i bez mogućnosti da snosite odgovornost za neuspješan rad odnosno da ne doprinosite kompaniji ili državi – rekao je premijer izrazivši uvjerenje da ćemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo i za socijalne partnere i za poslovnu zajednicu.

Predsjednik Vlade je rekao da se razmišlja o smanjenju ili čak ukidanju stope poreza na dobit za one kompanije koje svoju dobit reinvestiraju.

Razmišljamo i da damo neke olakšice koje se tiču poreskog opterećenja rada. Već razmišljamo i o tome. Mislim da ćemo veoma brzo izaći i sa konkretnim predlogom. Vodimo taj dijalog sa našim socijalnim partnerima. Vjerujem da će doći do povećanja minimalne zarade, ali i do smanjenja poreske stope opterećenja rada koje će relaksirati poslodavce, a povećati standard i plate zaposlenim – rekao je premijer Duško Marković.
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top