Premijer Italije: Donijećemo novi budžet kako bi izbjegli kazne EU | Ekonomist

Premijer Italije: Donijećemo novi budžet kako bi izbjegli kazne EU

Predsjednik italijanske vlade Đuzepe Konti najavio je novi budžet u narednim satima, kako bi spriječio donošenje kaznenih mjera Evropske unije protiv njegove zemlje.

– Želim poštedjeti Italiju postupka za kršenje pravila koji bi štetio našoj zemlji, ali bi mogao naštetiti i Evropi. Upravo dovršavamo predlog koji EU neće moći da odbije. Imaćemo ga u satima koji dolaze – rekao je danas u razgovoru za italijanski dnevni list “Avvenire”.

On je naglasio da predlog nipošto ne dovodi u pitanje interese Italijana ni planirane reforme.

– Imam neke projekcije u vezi s ekonomskim učinkom “kvote 100” (penziona reforma s ranijim odlaskom) i temeljnog dohotka građana. To mi može osloboditi manevarski prostor za potrošnju koji ću iskoristiti u pregovorima s EU – dodao je Konte.

On nije htio navesti podatke rekavši da je potreban oprez kako bi pregovori funkcionisali. Juče je, ipak, natuknuo da njegov cilj nije smanjiti deficit ispod dva odsto BDP-a.

Evropska komisija je 23. oktobra odbila predlog italijanskog budžeta koji službeno predviđa deficit od 2,4 odsto BDP-a, puno veći od očekivanog i mimo evropskih pravila. Brisel je zatim preduzeo korake za uvođenje sankcija Rimu, ocijenivši opravdanim pokretanje postupka zbog prekomjernog deficita, koji se temelji na velikoj zaduženosti. Italija ima najveći javni dug u eurozoni (131 odsto BDP-a), veći od Grčke.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top