Preko “WhatsAppa” do ličnih podataka korisnika

Hakeri su u aplikaciju za razmjenu poruka “WhatsApp” uspjeli da instaliraju softver koji je nadzirao ciljane korisnike, javlja BBC.

Iz “WhatsAppa”, koji je u vlasništvu “Facebook-a”, šaopšteno je kako je hakerski napad bio usmjeren samo na “odabrani broj” korisnika i da su ovoga petka riješili problem, odnosno onemogućili njihov dalji nedozvoljeni nadzor.

Zaduženi za tu aplikaciju su u ponedjeljak sve svoje korisnike, kojih je oko 1,5 milijardi, zamolilu da iz dodatne predostrožnosti ažuriraju aplikacije.

Hakerski napad otkriven je ranije ovog mjeseca, a softver je proizvela izraelska sigurnosna kompanija NSO Group.

Hakeri su putem glasovnog poziva “WhatsAppa” nazvali ciljni uređaj. Čak i ako korisnik nije odgovorio na poziv, softver za nadzor bio bi u tom trenutku automatski instaliran, a podaci o samom pozivu često bi nestali iz evidencije poziva na uređaju.

“WhatsApp” je za BBC izjavio kako je njegov sigurnosni tim, čim je otkrio hakerski napad ranije ovoga mjeseca, odmah obavijestio nadležna udruženja za ljudska prava, sigurnosne agencije, te Ministarstvo pravosuđa SAD-a.

“NSO Group” izraelska je kompanija koja je stekla naziv “cyber arms dealer” (preprodavač cyber oružja).

Špijunski softver NSO-a je više puta otkriven u hakovanju novinara, advokata, branitelja ljudskih prava i disidenata.

Najznačajnije je da je špijunski softver upleten u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je prošle godine ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, i čije tijelo nikada nije pronađeno.

Pomoću svog vodećeg softvera, Pegasusa, uspijeva da prikupi privatne podatke s ciljanog uređaja. Može putem njega, na primjer, pomoću mikrofona i kamere snimati podatke te saznati informacije o trenutnoj lokaciji korisnika uređaja.

– Naša tehnologija licencirana je za ovlašćene vladine agencije, i to isključivo u svrhu borbe protiv kriminala i terorizma – navela je u saopštenju kompanija “NSO Group”.

– Sama kompanija ne upravlja sistemom, već nadležne agencije. Obavještajne službe i policija trebale bi nakon rigoroznog postupka licenciranja i provjere utvrditi kako pravilno koristiti tehnologiju u smislu javne sigurnosti. Istražujemo sve navode o zlouporabi i, ako je potrebno, poduzećemo sve potrebne mjere, uključujući i isključivanje sistema – dodali su u toj komapniji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top