Preko UNESCO-ve liste do većeg broja turista

Osim mosta u Škotskoj, na UNESCO-vu listu stavljeni su lokaliteti u Kini, Južnoj Koreji i Singapuru.

 

Most u Škotskoj, preko kojeg su u posljednjih 125 godina prešli milioni putnika, jedan je od posljednjih spomenika kulture koji su stavljeni pod UNESCO-ovu zaštitu.

Ta odluka donesena je na posljednjem sastanku UNESCO-a  u Njemačkoj.

Osim toga, UNESCO je i neke druge lokacije imenovao svjetskim spomenicima kulture.

Lokalitet Tusi, na jugozapadu Kine, spomenik star više od 500 godina, stavljen je na listu svjetske kulturne i historijske baštine.

Regija Baekje u Južnoj Koreji, također je dobila ovaj status. Stare gradske zidine i građevine pripadaju jednom od najstarijih kraljevstava na svijetu.

Izgradnja mira

“Baekje je imao veze s Kinom, Japanom, pa čak i prekomorskim državama istočne Azije. Kraljevstvo Baekje imalo je sjajnu i nadmoćnu kulturu. Sada je to priznato i na međunarodnom nivou”, ističe Rha Sun-Hwa iz južnokorejske agencije za kulturno naslijeđe.

I botaničke bašte Singapura dobile su isti status.

“Ovo je mjesto predivno. Svi bi ga trebali obići”, kaže Catherine Lanigan, turistica iz Australije.

Dospjeti na UNESCO-ovu listu obično znači i dolazak većeg broja turista, što nekim lokalitetima stvara dodatni problem.

S druge strane, UNESCO ističe kako odavanje priznanja nekim od najvažnijih spomenika na planeti pomaže izgradnju mira i razumijevanju različitih kultura.

Izvor: Al Jezeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top