Pregovori s Grčkom i budućnost eura

Euro posljednjih nekoliko mjeseci nezadrživo pada. Koliko još možemo očekivati da će se ovaj trend nastaviti? Postoji pet glavnih uzroka padanju vrijednosti eura. Prvi uzrok je generalno loše stanje ekonomija zemalja eurozone. Iako su performanse nekih članica eurozone izuzetno dobre (npr. Njemačka), mnoge se još uvijek nisu u potpunosti oporavile od posljedica Velike recesije (npr. Grčka i Španija). Takvo stanje stvara snažan pritisak na dalje padanje vrijednosti eura.

Drugi uzrok je relativno uspješan oporavak američke i britanske ekonomije što podstiče jačanje dolara i funte, a posljedično stvara dalji pritisak na ekonomije eurozone usljed skretanja investicija i lične potrošnje prema američkoj i britanskoj ekonomiji.

Nedavna odluka švajcarske centralne banke o napuštanju politike držanja vrijednosti franka iznad nivoa od 1,2 franaka za euro dodatno je pojačala pritiske na pad eura.

Tome je doprinijela i nova politika Evropske centralne banke koja programom kvantitativnog popuštanja (QE) u vrijednosti od 1140 milijardi eura nastoji podstaći rast stope inflacije u eurozoni. Upravo je i očekivano započinjanje s ovim programom navelo švajcarske centralne bankare da napuste dotadašnju politiku fiksiranja franka uz euro.

Dodatan vjetar daljnjem rušenju vrijednosti eura zaduvao je iz Grčke. Pobjeda Syrize, lijevo-populističke stranke, na nedavnim izborima u Grčkoj dovela je na vlast Alexisa Tsiprasa koji je pobijedio na izborima prvenstveno obećanjem napuštanja dosadašnje politike štednje koju su Grčkoj nametnuli evropski partneri kao glavni uslov finansijske pomoći namijenjene stabilizovanju grčke ekonomije.

Upravo o politici štednje i daljoj sudbini programa pomoći Grčkoj raspravlja se danas u Bruxellesu. S jedne strane je nova grčka vlada koja želi napustiti ili barem ublažiti razmjere štednje, a s druge strane su institucije EU, ECB te članice, predvođene Njemačkom, koje insistiraju na nastavljanju politike štednje.

Dosadašnji pregovori pokazali su da su obje strane sklone insistiranju na sopstvenim ciljevima i izbjegavanju kompromisa sve do samog kraja. U ovom slučaju vrijeme ističe krajem ovog mjeseca – kada završava trenutni program pomoći Grčkoj i treba odlučiti o (ne)nastavljanju dosadašnje politike. Stoga svi akteri na tržištu napeto iščekuju konačan dogovor, a upravo ta neizvjesnost dovodi do pojačane volatilnosti u kretanju vrijednosti eura.

Naime, jedan od mogućih ishoda ovih pregovora je i izlazak Grčke iz eurozone. Obje strane tvrde da se to neće dogoditi. S jedne strane Evropska monetarna unija zamišljena je kao trajni aranžman i nije predviđen mehanizam napuštanja eurozone.

Izlazak iz eurozone ne odgovara ni grčkoj vladi jer koliko god Grci bili protiv mjera štednje, u jednakoj se mjeri protive i povratku na drahmu.

S druge strane, grčko napuštanje eura ostaje realna opcija za slučaj da dvije strane ne uspiju doći do dogovora. Ishod ovih pregovora biće brzo poznat, a s njim i sudbina daljeg kretanja eura.

U trenutku pisanja ove analize vrijednost eura u odnosu na američki dolar na platformamaMTradinga iznosi 1,1412. Prije samo dvije nedjelje ona je bila na oko 1,1097, što je bila najniža vrijednost eura u odnosu na dolar još od 2003 godine. Dugoročne prognoze upućuju na dalji pad eura i eventualno postizanje pariteta u vrijednosti s američkim dolarom.

No pred nama su svakako uzbudljiva vremena jer bi ishod današnjih pregovora u Bruxellesu mogao rezultirati novim razdobljem pojačane volatilnosti u kretanju vrijednosti eura, a time i otvoriti nove mogućnosti za dobru zaradu svim investitorima na Forexu.

 

Analizu pripremio MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top