Preduzetnička priča: Jedno po jedno rješavaš i biznis krene

Završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (DIF), radi kao fitnes trener, bila je reprezentativac u tekvondou, zdravo se hrani. Svoj privatan biznis stvorila je u okvirima ovih koordinata. Tamara Gorjup je odlučila da napravi zdravu, sirovu i ukusnu hranu i ponudi je tržištu. Tako su nastale “Zobalice”.

“Želja za kreativnim ispunjenjem, u ovoj oblasti, kao i jedna vrsta slobode u kreiranju vremena, bili su osnovni motivi da krenem u ovaj posao. Završila sam DIF i radim kao fitnes trener a dugo sam se takmičila i u tekvondou i bila reprezentativac. Zdrava ishrana me je oduvijek zanimala. Puno sam čitala o tome i isprobavala svašta, dok konačno nisam otkrila sirovu ishranu u koju sam se zaljubila. Mislim da je to nešto najbolje za svakoga. Poželjela sam da napravim nešto zdravo, sirovo i ukusno a opet da zadovolji današnji brz način života, odnosno da se lako i brzo priprema”, kaže Tamara.

Prvo je sama konzumirala svoje proizvode, pravila razne kombinacije, puno čitala o tom načinu ishrane. Biljke, povrće, voće, sjemenke, orašasti proizvodi – su namjernice od kojih je stvorila svoj proizvod.

“Bila sam fascinirana koliko se dobro osjećam, koliko imam energije s obzirom da sam aktivna cijeli dan i držim treninge.  Povezala sam taj dobar osjećaj sa načinom ishrane. Stvarno je djelovalo poslije otprilike nedjelju dana takve ishrane. Od doručka koji je kombinacija zobalica i voća uz dodatak nekog biljnog mlijeka, čovek se vidno osjeti bolje. Ima više snage, ne spava mu se kao poslije jakog obroka, tijelo osjeti da mu daješ prave stvari, hranljive materije”.

Malo po malo, i njen momak Siniša Povrenović, počeo je da ih jede, zatim i ostatak porodice i prijatelji. Ljudima se to svidjelo.

“Siniša je takođe fintes trener i dugo je u sportu. Njemu se dopalo što ima dobar obrok pred trening koji mu daje dovoljno energije a ne pravi težinu u stomaku. On je dao ime našim sjemenkama i tako su nastale ‘Zobalice’. Uz pomoć prijatelja napravili smo znak, pakovanje, ispitali proizvod. Otvorili smo Facebook stranicu i nepoznati ljudi su počeli da se raspituju. Svidjelo im se i naručivali su. Zbog toga smo odlučili da otvorimo firmu i ponudimo naš proizvod tržištu. Firmu ‘Zobalice’ osnovali smo prošle godine”.

Tamara kaže da je imala sreću da je njen drug knjigovođa pa joj je pomogao da se snađe u svijetu finansija. Taj dio posla za nju je bio stran i u početku je morala mnogo da uči.

“Za pokretanje ovog posla nije trebalo puno novca. Više energije i posvećenosti, idejnih rješenja…jer u početku se rade manje količine a kasnije ih lagano povećavaš. Pronalaziš nove dobavljače, povećavaš količinu, smanjuješ cijenu. Sve je to već tržištu poznato. Ti se samo ubaciš u taj sistem”, kaže ona.

Konkurisali su sa start up kredit Nacionalne službe za zapošljavanje i uspjeli da ga dobiju. To im je olakšalo početak poslovanja. Imali su i pomoć prijatelja jer su im na početku priskočili drugari koji su se bavili fotografijom, dizajnom, knjigovođstvom.

“Početak kao i svaki je težak jer ima puno nepoznatih stvari. Svoj proizvod znaš da napraviš ali sve propratno učiš – prodaja, fakture, knjigovođstvo, promocija. Jedno po jedno rješavaš i to krene. Nekih većih problema nije bilo. Možda je prednost što ovakvog proizvoda na tržištu nema. Ali upravo zato moramo stalno da objašnjavamo ljudima šta je to, kako se konzumira…”

Tamara vjeruje da će uspjeti da održi  nivo kvaliteta u vremenu oštre komercijalizacije i ispoštuje klijente koji joj ukazuju povjerenje. Tržište je nemilosrdno i uvijek traži nešto novo, ali ona vjeruje da će se sa tim izazovom izboriti. U budućnosti namjerava  da unaprijedi proizvodnju i zadrži kvalitet. U planu su novi proizvodi – sirove čokoladice sa zobalicama, raw barovi…

“Svakog ko namjerava da krene u privatan biznis ohrabrila bih da to učini. Svaka ideja sa malo novca može da uspije, uz rad i energiju. Ne može mnogo da se izgubi ako imaš svoju ideju, vjeruješ u nju i posvetiš se. Naravno da rizik postoji ali kako da znamo ako ne probamo”, poručila je Tamara.


 

Piše: Tanja Njegomir, BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top