Predstavljeni iPhone Xs, iPhone Xs Max i iPhone Xr | Ekonomist

Predstavljeni iPhone Xs, iPhone Xs Max i iPhone Xr

Septembarska konferencija kompanije Apple, ove godine održana u Steve Jobs kampusu u Kupertinu, protekla je u znaku predstavljanja nove serije pametnog sata i dva nova tipa iPhone uređaja koji donose karakteristike do sada nekorišćenje na smartfonima, posebno kada je riječ o kameri.

Protekli vikend bio je u znaku apela američkog predsjednika Donalda Trampa upućenog Appleu da proizvodnju vrati u SAD ukoliko kompanija namjerava da izbjegne carinske tarife na uvoz iz Kine. Tramp se na Twitteru oglasio nakon što je kompanija sa logom jabuke objavila da će se nove predložene tarife za proizvode uvezene iz Kine odnositi na širok obim njihovih uređaka, uključujući Apple Watch, HomePod, AirPods i Apple Pencil, što bi prouzrokovalo rast cijena.

Događaj Gather Round počeo je predstavljanjem linije pametnih satova Watch Series 4, čiji se ekrani sada prožimaju do ivica uređaja, što povećava displej i to za cijelih 30 odsto, ne čineći Watch glomaznim, jer dolazi u veličinama od 40mm i 44mm. Na većem displeju nove Watch linije operativni sistem watchOS 5 prikazaće niz dodatnih opcija unutar aplikacija. Apple je podsjetio na statističke podatke prema kojima je njihov uređaj najprodavaniji uopšte sat na svijetu. Novi 64-jezgarni procesor je A4 i očekuje se da ima dvostruko naprednije performanse.

Posebna novina je implementacija EKG skenera, uz konstataciju predstavnika kompanije da upravo Watch čini korisnike aktivnijima, a inovacija je uslijedila zahvaljujući odobrenju američke Uprave za hranu i lijekove FDA da se Watch Series 4 mogu koristiti kao medicinski uređaj. Zahvaljujući inovativnom hardveru sada je moguće detektovati pad i automatski pozvati hitnu pomoć u slučaju kada je korisnik nepokretan 60 sekundi nakon pada. Dodata je mogućnost nadgledanja rada srca i broja unosa kalorija, a unaprijeđeni su žiroskop i akcelerometar. Baterija novog Watcha trebalo bi da traje 18 sati. Najavljena je cijena od 499 dolara za LTE model, dok je prethodnoj seriji cijena osnovnog modela snižena na 279 dolara.

Izvršni direktor Applea Tim Kuk podsjetio je da je aktuelna vezija najboljeg smartfona na svijetu iPhone X ujedno i onaj kojim su korisnici najviše  ikada bili zadovoljni, sa čak 98% potpuno zadovoljnih korisnika. Novi iPhone, kako je i očekivano, donosi niz naprednijih karakteristika i opcija – više izdržljivosti, prefinjeniju kameru, snažniji procesor, duže trajanje baterije i niz funkcija zbog kojih će ga poželjeti i mnogi od pomenutih 98% prezadovoljnih aktuelnom “desetkom” i “desetkom plus”.

I ovoga puta Apple se opredijelio za dvije veličine i to uređaje iPhone Xs dijagonale 5,8 inča sa 2,7 miliona piksela i iPhone Xs Max dijagonale 6,5 inča Super Retina ekrana sa 3,3 miliona piksela. Rezolucija ekrana osnovnog modela je 2436 sa 1125 piksela, dok Max model donosi 2688 sa 1242 piksela. Kontrast kod oba modela je milion naprema jedan. Uređaji će biti dostupni u zlatnoj, srebrnoj i space grey boji. Biometrijsko prepoznavanje lica odvija se uz još napredniju Face ID tehnologiju.

Tokom konferencije poseban akcenat stavljen je na izdržljivost novih uređaja – OLED displej koji je znatno otporniji, kao i IP68 tehnologiju, zahvaljujući kojoj novi iPhone može ostati čak 30 minuta pod vodom na dubini od dva metra. Osim toga, otporan je na slanu vodu, sok, vino i pivo. iPhone Xs funkcioniše uz pomoć novog A12 Bionic čipa, prvom u svijetu kojeg pokreće 7-nanometarski procesor sa 6,9 milijardi tranzistora, zahvaljujući čemu bi ušteda energije trebalo da bude udvostručena, a uz napredniji neural engine omogućeno je obavljanje pet milijardi operacija u jednoj sekundi.

Ono što posebno plijeni je kamera novih uređaja, posebno zog Bokeh opcije i mogućnosti kontrole dubine. Ono što je impresivno i što je u svijetu fotografije omogućeno prvi put je što se dubinom može upravljati na već napravljenoj fotografiji.

Osim ova dva premium modela predstavljen je i iPhone Xr čiji LCD ekran ide od ivice do ivice, čineći ga najnaprednijim LCD ekranom – Liquid Retina dijagonale 6,1 inč i 1792 sa 838 piksela, otporan na udarce i ogrebotine, uz tehnologiju IP67.

Ovaj uređaj ima Haptic touch tehnologiju, brže algoritme uz Faster Secure Enclave i širokougaonu kameru sa 12 megapiksela, takođe sa Bokeh tehnologijom za kontrolu dubine. Predviđeno je da, u poređenju sa modelom iPhone 8, baterija traje sat i po duže.

Kada je riječ o memoriji iPhone Xr dolazi u verzijama od 64GB, 128GB i 256GB, a cijena osnovnog modela biće 799 dolara. Premium modeli iPhone Xs i Xs Max imaće verzije od 64GB, 256GB i 512GB, a početna cijena biće 999 dolara, odnosno 1099 dolara za 64-gigabajtni model.

Porudžbine za oba uređaja biće otvorene od 19. oktobra, a isporuka počinje 26. oktobra. Ovo se, međutim, odnosi na tržišta onih zemalja u koje Apple šalje prve isporuke, dok za većinu drugih datum početka prodaje zavisi od pojedinačnih operatora mobilne telefonije.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top