Predstavljena nova novčanica od 50 eura | Ekonomist

Predstavljena nova novčanica od 50 eura

Nova novčanica od 50 eura sa poboljšanim bezbjednosnim karakteristikama ući će od 4. aprila u opticaj.
U prvom turnusu će biti pušteno 5,4 milijarde eura tih novčanica.

Nova novčanica, sa portretom boginje Evrope, lika iz grčke mitologije, ima unaprijeđene bezbjednosne karakteristike kako bi se otežalo falsifikovanje i prozor koji postaje transparentan kada se okrene ka svjetlu, prenosi agencija Rojters.

Osim toga, zaštitno obilježje na novčanicama je samaragdna brojka, koja, kad se novčanica nagne, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

Ovo je četvrta novčanica koja doživljava promjenu od uvođenja jedinstvene valute u EU 2002. godine nakon što su izgled promijenile banknote od 5,10 i 20 eura.

Evropska centralna banka je već u maju 2013. godine zamijenila novčanicu od pet eura, u septembru 2014. godine apoen od 10 eura i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 eura.

Apoen od 50 eura je najčešće upotrebljavan od svih apoena u eurima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 eura, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top