Predstavljanje potencijala Crne Gore na Berlinskom forumu | Ekonomist

Predstavljanje potencijala Crne Gore na Berlinskom forumu

Nacionalni brend

“Istorija, kultura i nasljeđe, turizam, investicije, proizvodi, ljudi – ključne su dimenzije crnogorskog nacionalnog brenda, a umrežen i sinhronizovan način njihovog predstavljanja je garancija izgradnje čvrstog i prepoznatljivog brenda države”, kazao je Generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović.

Crnogorska delegacija učestvuje na Berlinskom ekonomskom forumu 2017 na temu „Inovativno nacionalno brendiranje: održive ekonomije, turizam i odgovorna strana ulaganja“, koji se od 9. do 12. marta održava u glavnom gradu Njemačke, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Predstavljajući sve potencijale Crne Gore – od istorije, kulture, arhitekture, turizma, investicija, pa do kuhinje i crnogorskih proizvoda, Rabrenović je učesnicima Foruma govorio o ideji crnogorskog nacionalnog brenda i šta je sve na tom putu do sada urađeno.

“Mi smo mlada zemlja kada je o izgradnji nacionalnog brenda riječ i u taj proces smo ušli prije tri godine. Ipak, svijet je odavno prepoznao Crnu Goru kao zemlju sa izuzetnom prirodom i kao jako atraktivnu turističku destinaciju. To jesu značajni, ali ne i jedini njeni kvaliteti i naš zadatak u procesu nacionalnog brendiranja biće da svijetu predstavimo i sva druga bogatstva i potencijale koje imamo”, kazao je Rabrenović.

Načelnica Direkcije za nacionalni brend u Ministarstvu ekonomije Marija Čvorović upoznala je učesnike Foruma sa vizuelnim rješenjem nacionalnog znaka Crne Gore i predstavila praktičnost njegove upotrebe na velikom broju proizvoda.

“Znak nacionalnog brenda naći će se na onim proizvodima, ili će ga predstavljati one kompanije ili ljudi, koji svojim kvalitetima zaslužuju da budu lice svoje zemlje u svijetu. Već danas imamo ne mali broj kompanija čiji proizvodi su svojevrsni brend Crne Gore, ali i sportista i sportskih reprezentacija”, kazala je Čvorović.

Kao buduće korake koje će Crna Gora preuzeti u cilju izgradnje što kvalitetnijeg nacionalnog brenda, predstavnici Ministarstva ekonomije naveli su razvoj kvalitetne strategije za taj proces, kao i istraživanje inostrane javnosti o percepciji Crne Gore.

Osim Crne Gore, učesnici Berlinskog ekonomskog foruma na temu nacionalnog brendiranja su i predstavnici država iz čitavog svijeta, među kojima Njemačka, Malta, Maroko, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i mnoge druge.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top