Predsjednik Svjetske banke: Neophodno ulaganje u ljude | Ekonomist

Predsjednik Svjetske banke: Neophodno ulaganje u ljude

Predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim smatra da će se ljudi, sa svim svojim nadanjima, morati suočiti sa surovom realnošću koju nosi budućnost, u kojoj će milioni poslova uglavnom biti automatizovani, a roboti će zamijeniti niskokvalifikovane radnike.

Kim održao je govor u Njujorku uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke koji se ove nedjelje održava u Vašingtonu, istakavši tom prilikom da bi političari trebalo da preduzmu korake u pogledu ulaganja u obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Svjetska banka planira da objavi ljestvicu kojom bi se ocjenjivalo ulaganje pojedinih zemalja u ljudski kapital, poput obrazovanja. Tako ta organizacija, osnovana nakon Drugog svjetskog rata radi ulaganja u obnovu infrastrukture, mijenja svoj fokus.

Kim ističe da je u budućnosti za podsticanje privrednog rasta potreban drugačiji tip ulaganja, s obzirom na to da će roboti zamijeniti milione niskokvalifikovannih radnika.

“Ono što možete sa sigurnošću znati, bez obzira kako će ekonomija u budućnosti izgledati, jeste da ćete vam biti potrebni ljudi sposobni da uče”, izjavio je za BBC.

“Želimo da stvorimo osjećaj hitnosti ulaganja u ljude za koje smatramo da je potrebno imajući u vidu način na koji se globalna ekonomija mijenja”, istakao je Kim.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top