Predsjednik PKCG: U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo | Ekonomist

Predsjednik PKCG: U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo

U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo. Za uspjeh u biznisu je potrebno znanje, čije se sticanje ne završava okončanjem studija, već traje tokom cijelog života. Znanje, odnosno diploma, nijesu dovoljni preduslovi za uspjeh. Znanje koje ste stekli tokom školovanja morate transformisati u vještine, koje vas, uz dozu hrabrosti, vode uspješnom biznisu, poručio je danas studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, tokom predavanja organizovanog u okviru manifestacije “The Right Start”, svojevrsne uvertire za ljetnji semestar na Ekonomskom fakultetu, Golubović je ukazao da se biznis ne pokreće na kratak rok, jer on ne može biti uspješan u tom periodu.

Prema njegovim riječima, biznis nema granica i ne treba ga ograničavati jednim tržištem, posebno ovako malim i otvorenim kakvo je crnogorsko.

– Biznis mora da se razvija i izlazi iz regionalnih okvira. Kada razmišljate o biznisu nemojte svoje ambicije zadovoljiti time da budete prosječni, već da uvijek budete među prvima. A da biste bili u toj poziciji, potrebno je da imate stručan, obrazovan kadar, koji ćete, zajedno sa vama, usavršavati cijelog radnog vijeka. Najveći kapital svakog biznisa su obrazovani i kreativni mladi ljudi – kazao je predsjednik PKCG.

Za uspješno poslovanje, naglasio je on, takođe je neophodno uvoditi standarde u tehnološke procese, te izgraditi povjerenje sa poslovnim partnerima, klijentima i zaposlenima.

Golubović je ukazao i na veliki napredak u razvoju koji je postignut od sticanja nezavisnosti naše zemlje, ističući da je prethodnu godinu obilježio ekonomski rast po jednoj od najvećih stopa u Evropi i očekuje se da će ona iznositi 4,9 odsto, a pozitivni trendovi se nastavljaju i u prvim mjesecima 2019.

– Posebno raduje evidentan rast u realnom sektoru, a značajne rezultate daće i investicije od 270 miliona eura, planirane u agraru tokom narednih godina – rekao je Golubović, dodajući da šansu za razvoj vidi u povezivanju poljoprivrede i prehrambene industrije sa turizmom, na čemu se intenzivno radi.

O povoljnom ambijentu za poslovanje i ulaganje, kako je istakao, govore i strane direktne investicije koje su u 2018. dostigle blizu 800 miliona eura, a rastu i investicije iz zemalja članica NATO, nakon pristupanja naše zemlje toj alijansi.

– Nadam se da će u narednih nekoliko godina Crna Gora postati članica Evropske unije. Evropske integracije znače uvođenje standarda u poslovanje, unapređenje sistema obrazovanja i prisustvo na velikom tržištu, uz slobodan protok roba i kadrova – kazao je Golubović, navodeći da je jako značajna i brzina ulaska u EU, kako bismo mogli što prije da koristimo njene strukturne fondove i dodatno podigli nivo ekonomskog razvoja.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović je naglasio da je partnerstvo dvije institucije višedecenijsko. Jedan od vidova partnerstva je participacija profesora i studenata Ekonomskog fakuteta u radu Konferencije o ekonomiji, koju Komora već godinama organizuje.

On je zahvalio Goluboviću na podršci i prijateljskom odnosu prema Ekonomskom fakutetu.

– Ekonomski fakultet mora da uradi sve kako bi njegovi studenti sjutra bili spremni za biznis. Moramo da vas ohrabrimo, ali ne previše, jer ne smijemo da vam damo čelična krila, kojima ne možete da letite. Zato je potrebno da imamo snažno partnerstvo sa institucijama kakva je Privredna komora i sa ljudima kakav je Vlastimir Golubović – kazao je Milović.

______________________________________________________________________________

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top