Predsjednik "Nisana" uhapšen zbog finansijskih malverzacija | Ekonomist

Predsjednik “Nisana” uhapšen zbog finansijskih malverzacija

Predsjednik japanskog automobilskog giganta “Nisan” Karlos Gon uhapšen je povodom navoda da je odgovoran za finansijske malverzacje. Gon, jedan od stubova svjetske automobilske industrije, ali će dobiti otkaz u “Nisanu”, saopšteno je poslije sastanka odbora ove kompanije.

On je optužen za ozbiljno kršenje finansijskih propisa, uključujući neprijaviljivanje prihoda i upotrebu imovine kompanije u lične svrhe. “Nisan” je saopštio da ne može da objavi više detalja o njegovim djelima, prenio je BBC. Kompanija je navela da je interna istraga trajala nekoliko mjeseci i da je pokrenuta poslije dojave.

Tamošnji mediji prenijeli su da Gon nije prijavio prihode od pet milijardi jena, 44 miliona dolara, u petogodišnjem periodu poslije 2011. godine. Japanske kompanije su od 2010. godine obavezne da objavljuju podatke o zaradama članova svojih uprava koji godišnje zarađuju više od 100 miliona jena, 900.000 dolara.

– Nisan se duboko izvinjava zbog brige koju je izazvao kod akcionara – navodi se u saopštenju i dodaje da kompanija u potpunosti sarađuje sa japanskim tužilaštvom.

Ootkaz će dobiti i član uprave Greg Keli, koji je duboko umiješan u kršenje zakona.

Direktor kompanije Hiroto Saikava rekao je da se izvinjava i da će pokušati da stabilizuje situaciju i normalizuje svakodnevni rad firme. Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da će država raditi na očuvanju stabilnosti “Renoa” i njegovog saveza sa “Nisanom”. Gon je do sada obavljao i funkcije predsjednika i direktora “Renoa”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top