Predsjednik HBSC banke u Argentini treba da podnese ostavku | Ekonomist

Predsjednik HBSC banke u Argentini treba da podnese ostavku

Centralna banka Argentine postavila je ultimatum filijali HSBC banke u toj zemlji da zamijene čelnog čovjeka u roku od 24 časa.

Centralna banka Argentine saopštila je da predsjednik HSBC Argentine, Gabrijel Martino “nije preduzeo neophodne mjere za ublažavanje i adekvatno spriječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.” HSBC banka je takođe optužena za pomaganje klijentima da kriju novac na švajcarskim bankovnim računima.

Iz HSBC su odbacili optužbe i rekli u saopštenju da su poštovani svi argentinski zakoni. “HSBC Argentina funkcioniše u skladu sa zakonima i propisima kojima se uređuju djelatnosti u zemlji i da će nastaviti saradnju sa vlastima u Argentini.” kažu iz HSBC-a.

Prva optužba stigla je u novembru kada su argentinske vlasti teretile HSBC da su pomogli više od 4.000 klijenata da izbjegnu plaćanje poreza.

Šef poreske agencije Argentine Rikardo Ehegarai je pozitivno ocijenio potez centralne banke.

On je rekao da klijenti banke koji su preselili novac u inostranstvo tajnim kanalima treba da prihvate krivičnu odgovornost i plate porez koji duguju državi.

U martu su argentinske vlasti naredile HSBC da vrati 3,5 milijardi dolara sa ofšor računa.

Centralna banka Argentine ima ovlašćenje da opozove licence zvaničnika koji legalno predstavljaju komercijalne banake.

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top