Predsjednička debata u SAD podigla evropske berze | Ekonomist

Predsjednička debata u SAD podigla evropske berze

Na evropskim berzama su u utorak cijene dionica porasle, kao i na azijskim tržištima, jer ulagači ocjenjuju da je u debati kandidata za predsjednika SAD-a Hillary Clinton bila bolja od Donalda Trumpa.

STOXX indeks 600 vodećih eropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je juče skliznuo 1,6 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,2 i 0,4 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se ocjenama da je u prvoj debati između demokratske kandidatkinje za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton i republikanskog Donalda Trumpa Clinton bila bolja.

Prema anketi CNN-a, 62 posto gledalaca te televizijske postaje smatra da je pobijedila Clinton, a 27 posto Trump.

Šest nedjelja prije predsjedničkih izbora u SAD-u, tržišta favoriziraju Hillary Clinton jer se smatra da bi ona zadržala status quo, dok je, s druge strane, malo onih koji znaju što bi Trump kao predsjednik značio za američku spoljnu politiku, trgovinu i domaću ekonomiju.

Najviše su jutros, 0,9 posto, porasle cijene dionica u bankarskom sektoru, čime su djelimično nadoknadile jučerašnje gubitke. S rastom od 0,8 posto slijedi turistički sektor.

I na azijskim berzama su cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj burzi je, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 16.683 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top