Pred Evropom katastrofa, a nisu migranti | Ekonomist

Pred Evropom katastrofa, a nisu migranti

Prestanak ruske isporuke gasa zemljama Evropske unije predstavljao bi katastrofu poput migrantske krize, upozorava londonski Financial Times.

Brisel ne želi, čak ni kao teoriju, da razmotri najgori mogući scenario, ali ako Evropa zaista ostane bez ruskog gasa, odnosno ako situacija sa antiruskim sankcijama ode predaleko, posljedice mogu biti katastrofalne, piše britansko izdanje ovog lista.

Najvažniji uslov da se ovaj košmar ne pretvori u realnost jeste spremnost EU da prizna da Rusiji „pripada određeno geopolitičko i ekonomsko mjesto u Evropi“, ističe FT.

Evropske vlade, uplašene i izgubljene zbog izbjegličke krize, strepe da ih mogu pogoditi nove katastrofe, a jedna od njih može upravo biti prestanak isporuke ruskog gasa u srednju i istočnu Evropu.

Najozbiljnije posljedice prijete Ukrajini, koja će stradati ne samo zbog odsustva gasa, već i zbog energetske zavisnosti od Donbasa, praktično otcijepljenog dijela zemlje.

U Ukrajini će nastati ekonomski kolaps, a većina građana će bježati na Zapad – u Poljsku, Njemačku, te po čitavoj EU, kao što to sada čine izbeglice iz Sirije, upozorava FT.

 

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top