Pravila rukovanja u poslovnom svijetu | Ekonomist

Pravila rukovanja u poslovnom svijetu

Rukovanje je mnogo više od pukog pozdravljanja. Ono je, između ostalog, poruka o vašoj ličnosti i nivou pouzdanosti, u odnosu na druge.

U poslu, rukovanje je veoma važno, ponekad čak i presudno, kada nastojite da ostavite što bolji prvi utisak. I mada, u zavisnosti od mnogobrojnih različitih kultura i običaja, ’pravila’ rukovanja variraju, postoje neke opšte odrednice koje bi uvijek trebalo imati na umu.

 

1. Počnite sa usmenim predstavljanjem sebe.

Sinhronizovano sa pružanjem ruke ka sagovorniku, nazovite i dobar dan i predstavite se. Pozdrav bez riječi može učiniti da djelujete stidljivo, nervozno ili, čak, prepotentno.

2. Kratko, ali efektno rukovanje.

Prilikom ’poslovnog rukovanja’, obratite pažnju da ono ne traje duže od 3-4 sekunde, kako se ne bi stvorila neprijatna i napeta atmosfera i za vas i za sagovornika. Ipak, iskoristite ovaj kratak period da djelujete uvjerljivo i odlučno.

3. Protresite šaku od lakta.

Ukoliko protresete šaku počevši od ramena, pomjerajući gornji dio ruke, a ne samo podlakticu, rizikujete da ’protresete’ i osobu sa kojom se upoznajete.

4. Ne budite nasilni.

Bilo da je riječ o rukovanju sa poslovnim partnerom, prijateljem ili osobom koja vam se dopada, pravilo je uvijek isto – budite sigurni u svoj stisak ruke, ali ne i previše agresivni. Rukovanje je znak prijateljske otvorenosti, a ne demonstracija fizičke snage.

5. Izbjegavajte ’ovlaš’ rukovanje.

U svakodnevnoj komunikaciji, nesiguran i slabašan stisak ruke je jednako loš kao i previše snažan i nasilan, dok u poslovnom svijetu, blag stisak odaje znatno lošiji utisak. Pokušajte da pronađete mjeru između ova dva načina pozdravljanja.

6. Pružite cijelu šaku, ne samo prste.

Ovaj savjet je posebno važan za poslovne žene, koje bi trebalo da budu shvaćene ozbiljno i odlučno, kao i muškarci, u svijetu biznisa. U ostalim društvenim kontekstima, pružanje samo prstiju je prihvatljivo, ali u poslovnim dešavanjima vi ste ravnopravne. Niste dama, već poslovni partner.

7. Jedna ruka je bolja nego dvije.

Izbegavajte rukovanje pomoću dvije šake, uvijek je bolje da to učinite jednom rukom, i to desnom. ’Dvoručni pozdrav’ se smatra isuviše nasrtljivim i ličnim, jer izgleda neprirodno kada ljudima koje jedva poznajete ili ne poznajete uopšte, pristupate izuzetno srdačno.

8. Rukovanje sa nekim kome se znoje dlanovi.

Ukoliko pružate šaku nekome ko ima ovaj problem, nemojte istog trenutka vaditi maramicu ili brisati dlanove o odeću, jer će to dodatno osramotiti vašeg sagovornika. Sačekajte trenutak kada vas ne gleda da diskretno obrišete dlanove ili ih kasnije operite.

9. Pričajte duže, nego što traje rukovanje.

Usmeno predstavljanje uvijek treba da bude za nekoliko sekundi duže od rukovanja, jer neće stvoriti osećaj neprijatnosti, već će opustiti i vas i sagovornika.

10. Prikrivanje grešaka.

Čak iako prilikom rukovanja načinite grešku, ne paničite. ’Problem’ uvijek možete riješiti udjeljivanjem brzog komplimenta ili postavljanjem pitanja osobi preko puta vas.

Izvor: womaninbusiness.com

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top