Poznata internet prodavnica u komšiluku

Poznata kineska kompanija “Alibaba”, zainteresovana je da u komšiluku, tačnije Srbiji, pronađe partnera za otvaranje logističkog centra, izjavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije, Tatjana Matić.

Oni imaju svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar“, dodala je državna sekretarka Matić novinarima pred početak skupa “Informatički put svile za informacionu povezanost” na kome su učestvovali državni predstavnici Srbije i Kine, ali i privrednici iz oblasti IT-a dve zemlje.

Matićeva je naglasila da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode, nego i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta.

“Alibaba” je inače najveća kineska internet prodavnica, sa koje mnogo korisnika unutar Balkana vrlo rado poručuje različite proizvode.

Matićeva je naglasila da postoji puno prostora za saradnju srpskih i kineskih kompanija, a fokus skupa biće na četiri oblasti, a to su ubrzan razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmjena tržišnih informacija, online turizam, kao i razvoj pametnih gradova, gdje je Kina veoma uspješna.

Zamjenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine, Vu Hao, istakao je da će se saradnja dvije zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka.

Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mjere koje su preduzete dale su rezultate te je 2016. godine prihod bio dvije milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto“, rekao je Vu.


 

Izvor: Mondo/Tanjug

Komentariši

Top