Poziv PU: Godišnju prijavu poreza dostaviti do kraja aprila | Ekonomist

Poziv PU: Godišnju prijavu poreza dostaviti do kraja aprila

Poreska uprava (PU) pozvala je poreske obveznike da godišnju prijavu poreza na dohodak građana za prošlu godinu podnesu do 30. aprila.

– Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici – građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju – navodi se u saopštenju PU.

Prijavu su, kako se dodaje, dužni da podnesu i poreski obveznici koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka, iz inostranstva, po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupni mjesečni bruto iznos iznad 751 eura.

– Građani koji obavljaju registrovanu samostalnu djelatnost, odnosno preduzetnici, a oporezuju se po stvarnom dohotku, dužni su da uz prijavu dostave bilanse stanja i uspjeha – podsjetili su iz PU.

Ti dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije Finansijski iskazi, koja je dostupna na portalu PU.

– U tom slučaju, nakon slanja bilansa stanja i uspjeha na portal PU, poreski obveznici dužni su da ih odštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici – precizirali su iz PU.

Nerezidentni građani podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine pojedincima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top