Pozitivni znaci u evrozoni, cijene rastu | Ekonomist

Pozitivni znaci u evrozoni, cijene rastu

Maloprodajne cijene u evrozoni porasle su u maju za 0,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je prvi pozitivni podatak o inflaciji u šest mjeseci, saopštio je danas Eurostat.

Podaci evropska statističke službe bolji su od aprilskih nula odsto i predviđenog majskog povećanja od 0,2 odsto, što sugeriše da se evrozona izborila s padom cijena koji predstavlja dugoročnu prijetnju rastu.

Maloprodajne cijene počele su da padaju u decembru, delom i zbog naglog pojeftinjenja nafte na svjetskim tržištima. Anemična privreda evrozone kao i visoka nezaposlenost nepovoljno su uticali na plate što je takođe suzbilo inflaciju.

U posljednjih par mjeseci, cijene nafte su počele da rastu dok je privreda evrozone pokazala znake oporavka. Osnovna stopa inflacije, koja ne obuhvata cjenovno nestabilne proizvode poput hrane, energenata, duvana i alkohola, na godišnjem nivou u maju je bila 0,9 odsto, dok je u aprilu bila 0,6 odsto.

Zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) danas na sastanku u Frankfurtu, mada će vjerovatno pozdraviti nove podatke, neće biti pretjerano oduševljeni budući da je inflacija i dalje ispod cilja koji je nešto ispod dva odsto.

ECB je ove godine pokrenula program podsticaja od 1.100 milijardi evra svježe štampanog novca u cilju da se podstaknu inflatorni pritisci. Nusproizvod tih mjera je pad evra, što je povećalo cijene uvozne robe i tako poguralo inflaciju.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top