Pozabavite se svojim samopouzdanjem | Ekonomist

Pozabavite se svojim samopouzdanjem

Shvatite svoje ciljeve ozbiljno

Odnos prema ciljevima nije ništa drugo nego odnos prema našem životu. Ako se prema svojim ciljevima odnosimo neozbiljno to nam najbolje govori kakav odnos imamo prema svome životu. Shvatiti ciljeve ozbiljno znači ukrupniti sve svoje snage i krenuti na put svoga života. Nema „korak naprijed – nazad dva“. Morate sve biti spremni uložiti.

Samopouzdanje počiva na rizicima

Zavučete li se u mišju rupu nećete dobiti nikakva iskustva već samo osjećaje žaljenja. Potrebno je napustiti zonu sigurnosti, iskoračiti i učiniti ono čega se plašite. Samo tako možete početi pisati priču vašeg života. Greške koje doživite bit će potporno kamenje vašeg samopouzdanja. Put do snova počinje na neutabanom putu, sve ostalo je bijeg od života.

Unutrašnji dijalog je ključ svih vaših odnosa

Prije nego preispitate kako se odnosite prema drugima preispitajte kako se odnosite prema sebi. Šta svakoga dana u svojim mislima ponavljate, kakvim se tonom sebi obraćate? Jesu li to riječi podrške i ohrabrenja ili riječi sumnje i potkopavanja? Ukoliko se ne posvetite izgradnji toga najvažnijega odnosa svi drugi odnosi će kasnije doći u pitanje.

Odgovornost je stub samopouzdanja

Možete hiljadu puta ponoviti da ste najbolji, da sve možete, da nikada nećete odustati, ali ćete prije ili kasnije doći u neku krizu, krizu koja će testirati te vaše riječi. Hoćete li tada pogaziti sve ono što ste rekli ili potvrditi pokazaće vaša odgovornost. Odgovornost drži da se vaše samopouzdanje ne sruši kao kula od karata. Ulažite u njega.

Samopouzdanje je jačanje u vjeri

Kolika je vaša vjera u vas same? To pitanje nije samo neke apstraktno pitanje već jako konkretno i opipljivo pitanje. Svoju vjeru u svoje sposobnosti izmjerit ćete onoliko koliko radite na njima, koliko svakoga dana napredujete i razvijate se u pravcima u kojima želite. Svaki dan napraviti korak naprijed – to je najbolji dokaz da želite raditi i razvijati vaše samopouzdanje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top