Povratak posrnulih divova autoindustrije | Ekonomist

Povratak posrnulih divova autoindustrije

Bolji dani za Motor City – Detroit je izašao iz bankrota, baš poput njegovih simbola – Chryslera i General Motorsa.

General Motors, jedan od tri velika proizvođača automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, produžio je ugovor sa najvećim američkim sindikatom radnika automobilske industrije.

Ova organizacija pregovara o novim uslovima i sada će se fokusirati na razgovore sa Chryslerom.

Sindikat je morao da se povuče prošli put u posljedicama finansijske krize 2008. godine. Međutim, sada su sve tri kompanije profitabilne.

Došli su bolji dani za Motor City – Detroit je izašao iz bankrota, baš poput njegovih simbola – Chryslera i General Motorsa. Grad se obnavlja i prodaje više automobila nego ranijih godina.

Sindikat radnika automobilske industrije (UAW), koji sada pregovara sa GM-om, Chryslerom i Fordom – želi dio tog prosperiteta. „Ovdje u sjedištu sindikata, gdje se održavaju neki od pregovora, kažu da mnogi radnici nisu vidjeli povećanje plate cijelu deceniju.“, iz Detroita javlja novinar Al Jazeere John Hendren.

Glavni prioritet sindikata je eliminacija dvostepenog sistema plata koji je uveden u očajnim vremenima kada su se GM i Chrysler suočavali sa bankrotom. „Imate momka koji radi sa lijeve strane automobila – tradicionalni momak – koji zarađuje 28 dolara na sat. Imate momka sa desne strane automobila, koji radi isti posao kao i ovaj momak, a zarađuje upola manje. To je nešto što je neprihvatljivo“, govori George McGregor, predsjednik Sindikata.

Ali, zvaničnici sindikata priznaju da imaju problem. Njihov broj se smanjio, sa vrhunca od 1,5 miliona radnika 1979. na otprilike 400.000 trenutno. „Znate, snaga je u brojevima. Kada vam se smanji broj, smanji vam se i moć“, smatra McGregor.

 

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top