Povoljniji kreditni uslovi za privredu i stanovništvo | Ekonomist

Povoljniji kreditni uslovi za privredu i stanovništvo

Kreditni uslovi za privredu i stanovništvo u drugom kvartalu bili su povoljniji u odnosu na prethodni, posebno po osnovu nižih marži, provizija i naknada, pokazao je izvještaj o rezultatima ankete Centralne banke (CBCG).

“Banke očekuju nastavak ublažavanja kreditnih uslova i u narednom kvartalu, osim u pogledu zahtjeva kolaterala pri kreditiranju privrede, gdje predviđaju pooštravanje”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet CBCG danas je na sjednici razmatrao i usvojio izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi kvartal.

“Radi se o novoj vrsti publikacije koju će CBCG u narednom periodu objavljivati redovno, na kvartalnom nivou, sa ciljem dobijanja uvida u ključne determinante ponude i tražnje za kreditima privrede i stanovništva”, dodaje se u saopštenju.

Rezultati ankete ukazuju da su tokom drugog kvartala, prema ocjeni banaka, kreditni standardi za privredu i stanovništvo ublaženi.

“Banke očekuju ublažavanje standarda za mikro, mala i srednja preduzeća i stanovništvo i tokom narednog kvartala, dok kod kreditiranja velikih preduzeća očekuju blago pooštravanje kreditnih standarda”, rekli su predstavnici CBCG.

Oni su saopštili da je na ublažavanje standarda za kreditiranje najviše uticala konkurencija u bankarskom sektoru i veća spremnost na preuzimanje rizika.

Banke su ocijenile da je tokom drugog kvartala tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla.

“Tražnja privrede bila je vođena potrebom za finansiranjem kapitalnih investicija, obrtnih sredstava i restrukturiranjem postojećih dugova, dok su kod stanovništva glavni faktori rasta tražnje potrebe za refinansiranjem postojećih dugova, kao i kupovina nepokretnosti i trajnih potrošnih dobara”, objasnili su iz CBCG.

Na sjednici Savjeta je konstatovano da je, prema konačnim podacima Monstata, realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore u prošloj godini iznosila 4,7 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top