Povjerenje u Egipat raste

London/Kairo — Britanska kompanija Britiš petroleum (BP) uložiće 12 milijardi dolara u gasna polja u Egiptu sa ruskim partnerom DEA, navodeći da je to znak povjerenja u Egipat.

“Investicioni projekat ‘Delta zapadnog Nila’ (WND) je najveća strana direktna investicija u Egiptu. Projekat WND ključan je za energetsku bezbijednost Egipta”, rekao je izvršni direktor BP, Bob Dadli, a prenijela agencija Frans pres.

Regionalni predsjednik BP za sjevernu Afriku, Hešam Mekavi, izjavio je da sporazum predstavlja važan trenutak u istoriji egipatske naftne i gasne industrije.

U početnoj fazi projekta biće zaposleno više hiljada ljudi, a cilj je da se izvadi pet biliona kubnih metara gasa i 55 miliona barela kondenzata, uz početak proizvodnje u 2017.

“Projekat oslikava našu posvećenost egipatskom tržištu i predstavlja glas povjerenja u investicionu klimu i ekonomski potencijal zemlje”, navodi kompanija, koja drži 65 odsto udjela u projekatu, dok preostalih 35 odsto drži DEA.

Firma DEA bila je filijala njemačkog energetskog giganta RWE, a prodata je ruskom investicionom fondu Leter uan.

BP je jedan od najvećih stranih ulagača u Egiptu, a njegove investicije u proteklih pet decenija premašuju 25 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top