Povezivanje Londonske i Šangajske berze? | Ekonomist

Povezivanje Londonske i Šangajske berze?

Kina i Britanija razmotriće povezivanje Londonske i Šangajske berze, kaže britanski ministar finansija DŽordž Ozborn, uprkos velikom padu na azijskim berzama.

Tokom petodnevne posjete Kini, s ciljem promovisanja odnosa između Britanije i druge najveće svjetske privrede, Ozborn je rekao da će biti sprovedena studija o izvodljivosti o potencijalnom povezivanju Londonske i Šangajske berze, prenosi Frans pres.

“U našem je interesu da imamo ozbiljna i zrelija finansijska tržišta širom svijeta. Mislim da London kao dom najozbiljnijih i najzrelijih tržišta kapitala može da odigra ključnu ulogu u tome”, naveo je britanski ministar.

U novembru prošle godine pokrenuto je povezivanje Šangajske i Honkonške berze, što je međunarodnim investitorima omogućilo da trguju odabranim akcijama u Šangaju, dok je investitorima u kontinentalnom dijelu Kine data prilika da kupuju akcije na Honkonškoj berzi.

“Trebalo bi da više poslujemo sa Kinom kako bismo ostvarili bolju povezanost sa kineskom privredom. Naše finansijske institucije treba da uspostave snažnije veze”, izjavio je Ozborn.

Kako ocjenjuje Frans pres, kineske berze su nekada upoređivane sa kazinima, a ključni indeks Šangajske berze, Šangaj kompozit, skočio je više od 150 odsto u posljednjih godinu dana, zaključno sa sredinom juna 2015. godine. Od tada, dionice na kineskim berzama su izgubile oko 40 odsto vrijednosti, uprkos nastojanjima zvaničnog Pekinga da podigne vrijednost akcija.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top