Povesti računa o ročnosti javnog duga | Ekonomist

Povesti računa o ročnosti javnog duga

Drugog dana godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji se održavaju u Vašingtonu, crnogorska delegacija, koju čine ministar finansija, Darko Radunović, guverner CBCG, Radoje Žugić i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni sistem, Nikola Fabris, sastala se sa  potpredsjednikom MMF-a, Taom Zangom, direktorom Evropskog odjeljenja MMF-a, Polom Tomsenom i direktorom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Evropu i Centralnu Aziju, Tomasom Telmom.

U razgovoru sa Zangom i Tomsenom izraženo je zadovoljstvo ostvarenim ekonomskim rastom u Crnoj Gori, rezultatima fiskalne konsolidacije i dostignutim nivoom finansijske stabilnosti, koga prati značajno poboljšanje performansi bankarskog sektora, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Na sastanku je istaknuto da je rast ostvaren u prvoj polovini 2017. godine, po prosječnoj stopi od 4,2%, uslovljen značajnim rastom u sektorima turizma, građevinarstva, saobraćaja, šumarstva. Takođe je konstatovano da je i eksterna pozija u ovoj godini oporavljena, što je uslovljeno, prije svega, snažnim rastom sektora usluga, te značajnim prilivom stranih direktnih investicija.

Visoki zvaničnici MMF-a posebno su pozdravili čvrstu riješenost Vlade da implementira mjere fiskalne konsolidacije, koje, iako snažne i generalno nepopularne, imaju za cilj uspostavljanje održivosti javnog duga. Prvi rezultati konsolidacije prepoznati su i od strane renomiranih rejting agencija, koje su, u posljednjim izvještajima, unaprijedili ekonomske izglede za Crnu Goru, navode iz Ministarstva.

Naglašeno je da, u narednom periodu, treba voditi računa o pravovremenom kreiranju bolje ročnosti javnog duga i nivoa otplate kamata, posebno imajući u vidu rizik od normalizacije monetarnih politika razvijenih zemalja, što bi moglo dovesti do rasta cijene zaduživanja na međunarodnim  tržištima kapitala.

U razgovoru o bankarskom sektoru Crne Gore, visoki zvaničnici MMF-a potvrdili su da je isti, na agregatnom nivou, stabilan i siguran, te da ga prati kontinuirano poboljšanje parametara kvaliteta aktive, nivoa kreditne aktivnosti i profitabilnosti, koji su ranije bili označeni kao relativno visok izvor ranjivosti.

Zaključeno je i da je CBCG u prošloj godini napravila veliki iskorak na planu unaprjeđenja institucionalnog okvira, kroz pripremu seta sistemskih zakona. Istaknuto je da nova regulativa ne obezbjeđuje samo formalno usklađivanje institucionalnog okvira sa pravnom tekovinom EU, već predstavlja njegovo  sistemsko poboljšanje i obezbjeđuje veću otpornost banaka i privatnog sektora na potencijalne eksterne šokove.

Potpredsjednik i direktor Evropskog odjeljenja MMF-a izrazili su spremnost ove institucije da nastavi sa pružanjem snažne podrške Crnoj Gori, koja će, prvenstveno, biti usmjerena na stabilizaciju javnog duga i reforme finansijskog sistema.

Na sastanku sa direktorom IFC-a za Evropu i Centralnu Aziju, Tomasom Telmom, pozitivno je ocijenjeno intenziviranje saradnje kroz nedavno odobren projekat izgradnje zaobilaznice, novog bulevara i mosta u Podgorici, što otvara mogućnost za dalju kooperaciju na sličnim projektima i u drugim lokalnim samoupravama. Predstavnici   IFC-a izrazili su interesovanje ove institucije da pruži podršku realizaciji projekata u oblastima održivog turizma, infrastrukture i agrobiznisa, zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top