Povećanje PDV-a udar na standard | Ekonomist

Povećanje PDV-a udar na standard

Povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na 21 odsto direktno će uticati na rast cijena i ugroziće životni standard građana, na koje će se prebaciti sav teret tog nameta, saopštio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

“Povećanje PDV-a i akciza na cigarete, alkohol, ugalj i gazirana pića donosi talas poskupljenja i smanjiće domaću tražnju, što će se odraziti na povećanje sive ekonomije i manji priliv u budžet po osnovu tog poreza“, naveo je Medojević u saopštenju.

On smatra i da će smanjenje kupovne moći stanovništva negativno uticati na bruto domaći proizvod (BDP) i povećanje nivoa siromaštva u Crnoj Gori.

“Taj paket štednje neće popraviti stanje javnih finansija, a pokvariće bilanse banaka i neke od njih uvesti u zonu gubitaka. Zbog toga se i neke banke mogu javiti za državnu pomoć iz budžeta za sanaciju”, rekao je Medojević.

On je dodao da je Međunarodni monetarni fond (MMF) uslovio pozajmicu ukidanjem nadoknada za majke, povećanjem cijena vode i odvoza smeća i privatizacijom kapitalnih nacionalnih resursa, odnosno vodovoda, aerodroma, luka, željeznice i Elektroprivrede (EPCG).

MMF traži i da se ukine rad na neodređeno, kao i bilo kakva sindikalna prava radnika.

“Crnu Goru čeka još oštriji paket štednje koji će podrazumijevati smanjenje zarada, penzija i socijalne pomoći, a moguće i prinudnog smanjenja iznosa depozita štednje u bankama, kao na Kipru“, saopštio je Medojević.

On smatra da su problemi crnogorske ekonomije duboki, strukturni i da zahtijevaju radikalnu promjenu modela ekonomskog rasta.

“Umjesto neoliberalnog fašizma, kojeg treba odmah odbaciti, neophodno je početi sa uvođenjem modela države blagostanja, sa njenom snažnom ulogom u kreiranju razvoja. To podrazumijeva i temeljnu reformu javne uprave i izgradnju čitavog niza razvojnih institucija i mehanizama za podsticanje proizvodnje robe i usluga namjenjenjih izvozu“, kazao je Medojević.

On je poručio da je DF jedina politička grupacija koja se programski zalaže za te radikalne rezove i reforme koje treba da se bave uzrocima teške ekonomske krize, a ne njenim posljedicama.

“Taj model ekonomskog razvoja podrazumijeva nacionalni konsenzus političkih partija, vlasnika krupnog kapitala i sindikata, kao i podršku Univerziteta, naučne zajednice i građana“, rekao je Medojević.

On je naveo da nastavak sprovođenja iste politike sigurno garantuje krah javnih finansija i teške socijalne posljedice za najugroženije slojeve stanovništva.

 

Izvor: RTCG1

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top