Povećana dinamika radova na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo | Ekonomist

Povećana dinamika radova na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore predalo je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za poddionicu 4.4.1, prioritetne trase auto-puta Bar-Boljare.

Na ovom dijelu auto-puta biće izgrađeni mostovi “Tara 1” i “Tara 2”, tunel Mateševo, zatim petlja na Mateševu, kao i pripadajući djelovi otvorene trase.

Prema saznanjima Dnevnih novina, Ministarstvo održivog razvoja i turizma po ubrzanoj proceduri će izdati građevinsku dozvolu, što će značajno povećati dinamiku radova na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo.

Za gradnju prve dionice do sada je izdato 12 dozvola, a do sredine juna biće izdate sve dozvole. To je nedavno potvrdio i ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković.

“Očekujemo izdavanje i 13 dozvola, a vrlo brzo ćemo dobiti i još tri građevinske dozvole za tri poddionice kojima su odobreni projekti. To je praktično 16 dozvola i ostaju nam još tri, koje bi trebalo da budu izdate do sredine juna”, precizirao je Nurković.

Trenutno je za ovaj projekat angažovano 1.820 radnika, od čega je 615 iz Crne Gore. Prema očekivanjima ministra saobraćaja, ove godine će se na prvoj trasi auto-puta utrošiti 194 miliona eura do mogućih 200 miliona.

“Od januara su dostavljene dvije situacije i izvođaču radova plaćeno 10,76 miliona eura. Do ponedjeljka se očekuje treća situacija na 20 miliona. Imamo čvrsta obećanja od izvođača da će se naredne mjesečne situacije kretati u iznosu od 25 miliona do 30 miliona eura”, rekao je nedavno Nurković.

Izvođač radova, kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, sa podizvođačima, trenutno radi na 32 kilometra otvorene trase.

“Radi se na deset od ukupno 16 tunela i to na onim najzahtjevnijim. Urađeno je oko sedam kilometara tunela, što je 20 odsto od ukupne njihove dužine. Očekuje se da će vrlo brzo početi radovi na još dva tunela”, najavio je Nurković.

Takođe, rade se četiri mosta, dok će vrlo brzo početi radovi na još dva.

“Izdato je 65 prethodnih saglasnosti kojima je obuhvaćeno 86 preduzeća, od kojih je 73 iz Crne Gore. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora sa podizvođačima je 33,21 odsto ukupne vrijednosti ugovora, od toga 29,46 odsto sa domaćim podizvođačima”, objasnio je Nurković i dodao da će oko 250 miliona eura od ugovorenog ostati u Crnoj Gori.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top