Potrošnja piva u Srbiji pala za trećinu, zbog krize | Ekonomist

Potrošnja piva u Srbiji pala za trećinu, zbog krize

U Srbiji je došlo do velikog smanjenja potrošnje piva, čija upotreba je manja za 33 odsto u odnosu na 2008. godinu, kaže generalni direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević.

Potrošnja piva 2008. godine iznosila je šest miliona hektolitara godišnje, dok je prošle godine cijela pivarska industrija u Srbiji prodala oko četiri miliona hektolitra, naveo je Radivojević.

On je ukazao da se sa sličnim problemom suočavaju i neke druge kompanije u Srbiji koje se bave proizvodnjom i prodajom sličnih proizvoda.

To smanjenje je rezultat pada kupovne moći građana koji nemaju dovoljno novca da zadovolje svoje potrebe”, kazao je Radivojević.

On je ukazao da, osim ekonomske krize i pada životnog standarda, na smanjenje potrošnje piva, utiče i to što se mladi, koji najviše konzumiraju pivo, iseljavaju iz zemlje i što imamo problem i sa starosnom strukturom stanovništva.

Uz to je i velika nezaposlenost kod mladih, što je dodatan problem ne samo za pivarsku industriju, već i za ostale privredne grane i cijelu zemlju, istakao je Radivojević.

On je kazao i da se kod nas sve više prodaje jeftinije pivo, čija cijena je inače opala za šest mjeseci ove godine oko četiri procenta.

Izvor: n1info

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top