Potrošačka korpa 808 eura

Potrošačka korpa 808 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u septembru je, prema podacima Monstata, iznosila 807,9 eura, 0,4 više nego u avgustu.

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 254,5 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 353,1 eura i vrijednost imputirane rente 200,3 eura.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u septembru je porasla 0,5 odsto u odnosu na avgust.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na avgust, porasla je 0,4 odsto, dok je vrijednost imputirane rente u odnosu na avgust zabilježila rast od 0,2 odsto.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u septembru je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, povećana je 1,6 odsto, dok je u odnosu na decembar prošle godine povećana 1,5 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, koja obuhvata 130 prehrambenih artikala, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Izvor:MinaBusiness

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top