Potraga za naftom počinje 10. novembra | Ekonomist

Potraga za naftom počinje 10. novembra

Konvoj brodova za seizmička istraživanja, među kojma je najveći norveški 117 metara dugi Polar Empres, naredne subote stiže u naše teritorijalne vode, potvrdio je za Radio Crne Gore načelnik Odjeljanja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja u Upravi pomorske sigurnosti Žarko Lukšić.

“Dolaze u subotu 10. novembra i odmah počinju sa radom, a sama istraživanja su planirana od 10. novembra do 21. decembra”, kazao je Lukšić.

Istraživanja su planirana na oko 1.200 kilometara kvadratnih površine morskog dna na kvadrantima za koje je koncesiju dobio italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek.

“Radovi se vrše južno, nekih 10-15 nautičkih milja od Valdanosa, od svjetionika Mendre, i ista pozicija, udaljenost 10-15 nautičkih milja od Bara prema otvorenom moru. Znači, područje pokriva dio teritorijalnih voda i epikontinentalni pojas”, kazao je Lukšić.

Uz pomoć zvučno-vazdušnih topova, ali i specijalnih geo-mikrofona, koji su kablovima dugim nekoliko kilometara spojeni za brodove, precizno će se utvrditi da li u crnogorskom podmorju postoje za komercijalnu eksploataciju isplativa ležišta nafte i gasa.

Uprava pomorske sigurnosti preventivno će djelovati narednih dana, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje skupe naučno istraživačke opreme, naglašava Lukšić

“Zadatak Uprave pomorske sigurnosti u ovom dijelu se odnosi na upozorenje brodova u skladu sa radio oglasom koji će biti emitovan od 10. novembra gdje će se svi plovni objekti upozoravati na aktivnosti koje će biti označete tačnim koordinatama”, istakao je Lukšić.

U tom području pojačana je ribarska aktivnost pa su u UPS planirali da vlasnicima svih plovila dijele flajere, u kojima se upozoravaju, da se od naučno istraživačkih brodova mora održavati bezbjedna udaljenost.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top