Potpuna liberalizacija tržišta mlijeka u EU | Ekonomist

Potpuna liberalizacija tržišta mlijeka u EU

U Evropskoj uniji od 1. aprila ukidaju se proizvodne kvote mlijeka, tako da će sve zemlje moći da proizvode koliko žele mlijeka, saopšteno je u Briselu.

Evropska unija će prvi put u posljednjih 30 godina u potpunosti da liberalizuje tržište mlijeka, iako su se od 2009. do 2013. godine kvote mlijeka povećale za jedan odsto kako bi se da zadovoljila rastuća potražnja.

Irska je navela da planira da poveća proizvodnju mlijeka za 50 odsto do 2020. godine, iako je mali proizvođač u odnosu na Njemačku i Francusku, vodeće zemlje u tom poljoprivrednoj oblasti.

Njemačka je najavila povećanje od jedan do tri odsto na godišnjem nivou do 2020. godine. Ta zemlja je u posljednjih 30 godina prelazila dozvoljenu proizvodnu kvotu mlijeka i platila skoro dvije milijarde eura kazni zbog tog prekršaja.

Francuska, kao drugi proizvođač mlijeka u EU, još osjeća ekonomske posljedice krize iz 2009. godine, zbog čega je morala da smanji cijenu mlijeka za oko 30 odsto.

Vlasti u Parizu zatražile su uspostavljanje zajedničkog evropskog mehanizma u slučaju hiperprodukcije i ugrožavanja tržišta mlijeka. Francuska za sada ima podršku Poljske i Italije, ali je i dalje izolovana po tom pitanju u okviru EU.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top