Potpisani ugovori za projekat kolektora u Podgorici

Ugovori za projekat „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ potpisani su danas u vili Gorica. Ugovore su potpisali ministar finansija Darko Radunović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Vladan Vučelić i šef odsjeka za komunalnu infrastrukturu za zemlje Jugoistočne Evrope i Turske Kirk Mildner i menadžerka za oblast komunalne infrastrukture u Crnoj Gori Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW) Sonja Vaserman.

Radi se o kreditima sa Njemačkom bankom za obnovu i razvoj ukupne vrijednosti 35 miliona eura kao i donaciji EU kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir od devet miliona eura.

Ugovori koji su danas potpisani su Standardni ugovor o zajmu između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Njemačke banke za razvoj (KfW) u iznosu od pet miliona eura, Ugovor o promotivnom zajmu između Vlade Crne Gore – Ministarstva finansija i Njemačke banke za razvoj (KfW) u iznosu od 30 miliona eura, Zasebni ugovora između Glavnog grada Podgorica, Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Podgorica, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Njemačke banke za razvoj (KfW) i Ugovor o finansiranju i projektu (Ugovor o grantu) obezbijeđenom iz investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Gradonačelnik Podgorice je istakao da je ovaj projekat jedan od najvrjednijih i najvećih u novijoj istoriji Glavnog grada, dok je Adriana Miku, programski menadžer za regionalnu politiku EU, istakla da će se realizacijom ovog projekta “ubuduće će se značajno poboljšati čistoća voda koje se slivaju u Skadarsko jezero, i to je bitno ne samo sa aspekta očuvanja voda u Podgorici, već i za cijeli ragion”.

Ministar finansija Darko Radunović je pojasnio da se oni odnose na grant sredstva u iznosu od 10,15 miliona eura, zatim sredstva iz kredita u iznosu od 35 miliona eura, povodom kojih je danas potpisan Ugovor o promotivnom zajmu sa KfW bankom u iznosu od 30 miliona i Standardni ugovor o zajmu u iznosu od 5 miliona eura, dok će preostale finansijske potrebe u iznosu oko 5,2 miliona eura obezbjediti Glavni grad Podgorica iz sopstvenih izvora sredstva i/ili bespovratnim sredstvima iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan za koja bi aplicirali u narednom pozivu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top