Potpisan ugovor o kreditu: Dalekovod povezuje Albaniju i Makedoniju | Ekonomist

Potpisan ugovor o kreditu: Dalekovod povezuje Albaniju i Makedoniju

Makedonska kompanija za prenos struje (MEPSO) potpisala je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovor o kreditu od 37 miliona eura za izgradnju dalekovoda Bitolj-Elbasan koji će povezati Makedoniju i Albaniju.

EBRD je obezbijedila kredit za izgradnju prve interkonekcije električne energije između Albanije i Makedonije, čime će biti poboljšana efikasnost mreže MEPSO-a.

Ova banka je sa 37 miliona eura podržala izgradnju makedonskog dijela 400 kilovoltnog dalekovoda od Bitolja, gdje se nalazi najveća makedonska termoelektrana, do albanske granice, sa podstanicom u Ohridu, prenosi radio Antena M.

Istovremeno sa kreditom EBRD, Evropska unija će finansirati taj projekat sa 12 miliona eura bespovratnih sredstava iz predpristupnog programa za zapadni Balkan za ovu godinu.

Dalekovod je dio inicijative Evropske komisije za uspostavljanje koridora za prenos struje istok-zapad, između Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije, uključujući podmorski kabl preko Jadranskog mora.

Izvor: Antena M

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top