Potpisan sporazum: Crnogorski istraživači će moći da se usavršavaju u Češkoj | Ekonomist

Potpisan sporazum: Crnogorski istraživači će moći da se usavršavaju u Češkoj

Zahvaljujući Sporazumu koji su juče potpisali ministarka nauke Sanja Damjanović i ambasador Češke Republike u Crnoj Gori Karel Urban crnogorski istraživači imaće priliku da rade u istraživačkim centrima i institutima u Češkoj, da koriste vrhunske tehnologije i savremene laboratorije i razmjenjuju znanja i iskustava kroz zajedničke istraživačke projekte.

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Češke Republike o naučnoj i tehnološkoj saradnji potpisan je tokom zvanične posjete ministra vanjskih poslova Češke Republike, Tomaša Petričeka Crnoj Gori.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Sporazuma prethodio je sastanak ministarke Damjanović sa Nj.E. Petričekom na kome su razmijenjene informacije o sistemima nauke i istraživanja u Crnoj Gori i Češkoj, sa posebnim osvrtom na Strategiju pametne specijalizacije (S3), modalitete saradnje akademske zajednice i privrede kroz uspostavljanje i finkcionisanje Naučno-tehnoloških parkova (NTP) kao i na regionalni projekat osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

– Podsjećamo da potpisani Sporazum omogućava crnogorskim istraživačima rad u istraživačkim centrima i institutima u Češkoj, korištenje vrhunskih tehnologija i savremenih laboratorija, razmjenu znanja i iskustava kroz zajedničke istraživačke projekte kao i mogućnsot usavršavanja magistranata i doktoranata angažovanih na projektima. Takođe se omogućava veće zajedničko učešće u međunarodnim i evropskim projektima, posebno u Horizont-u 2020 – saopšteno je iz Ministarstva.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top