Potpisan istorijski sporazum između Grčke i Makedonije | Ekonomist

Potpisan istorijski sporazum između Grčke i Makedonije

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike, koja će se zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera šefovi doplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. Tom činu prisustvovali su Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Zvanični sastanak dvije delegacije nastavljen je u Oteševu, na makedonskoj strani jezera. Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala rješenje koje ujedinjuje.

“Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rješenja spora koji nas je dijelio i što smo izabrali rješenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rješenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dvije zemlje, pomjerili smo planine”, rekao je Zaev, dodajući da su naučili da treba učiti iz istorije, a ne iz ponavljanja.

I premijer Grčke, Aleksis Cipras, zadovoljan je potpisivanjem sporazuma.

“Započeli smo pisanje nove pjesme ovdje u Prespi. Naš je cilj da se ova pjesma radosti pjeva našim jezikom i vašim jezikom, u našoj zemlji i u vašoj zemlji, od našeg naroda i vašeg naroda. Pjesma koja će proslaviti mir”, rekao je grčki premijer.

Komentariši

Top