Postignut sporazum za gasovod ,,Tuski tok" | Ekonomist

Postignut sporazum za gasovod ,,Tuski tok”

 

Moskva — Gasprom već danas može da počne sa polaganjem cijevi za gradnju gasovoda Turski tok kojim će se ruski gas dopremati do Evrope preko Turske, kaže Aleksej Miler.

“Već danas možemo da počnemo sa polaganjem cijevi. Ne šalim se”, odgovorio je generalni direktor Gasproma na jedno od pitanja ruske agencije Tas.

Miler je juče izjavio da bi gasovod Turski tok trebalo da počne sa radom u decembru 2016. godine.

“Postignut je sporazum između Rusije i Turske o puštanju gasovoda u operativni rad i početku isporuke gasa kroz Turski tok u decembru 2016. godine”, izjavio je Miler, poslije potpisivanja sporazuma sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Tanerom Jildizom.

Turski tok će služiti kao altenativa gasovodu Južni tok, od čije je izgradnje Rusija odustala u decembru 2014. godine, dok će najveći dio novog gasovoda prolaziti ispod Crnog mora.

Godišnji kapacitet Turskog toka će biti 63 milijarde kubnih metara, od čega će 47 milijardi kubnih metara biti isporučivano u novo gasno čvorište na tursko-grčkoj granici.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top