Poslovni forum sa Slovenijom | Ekonomist

Poslovni forum sa Slovenijom

Poslovni forum Crne Gore i Slovenije, u organizaciji privrednih komora dvije zemlje, održan je 7. novembra 2017. godine u Podgorici. Skup je upriličen u okviru zvanične posjete ministra za razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravka Počivalšeka Crnoj Gori.

Učestvovali su predstavnici kompanija iz oblasti energetike, građevinarstva, turizma, upravljanja otpadom, prehrambene industrije i drugih.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić kazao je da su još od sticanja nezavisnosti, slovenačka preduzeća prepoznala interes da poslovne aktivnosti šire na crnogorskom trižištu. Pored kapitala, ove kompanije su crnogorskoj poslovnoj zajednici donijele tehologiju, pozitivnu praksu, know-how i, što je možda najvažnije, evropske poslovne običaje.

Govoreći o pokazateljima ekonomske saradnje sa Slovenijom, Saveljić je rekao da su ove dvije države tokom devet mjeseci 2017. godine razmijenile robu u iznosu od 53,8 miliona eura, što predstavlja rast od 14,6%. Izvoz iznosi 13,5 miliona eura što je rast od 27% u odnosu na isti period 2016. godine, dok uvoz od 40,3 miliona eura bilježi povećanje od 10,9% u odnosu na uporedni period.

Prošle godine, Crnu Goru je posjetilo 18,418 turista iz Slovenije i ostvarili 75,953 noćenja. U periodu januar-septembar 2017. godine, u Crnoj Gori je boravilo ukupno 14,384 turista iz Slovenije koji su ostvarili 49,518 noćenja.

Tokom 2016. strane direktne investiije iz Slovenije su iznosile 20,3 miliona eura. U periodu januar-septembar 2017. godine investicije iz Slovenije su tri miliona eura. Ukupan priliv investicija od 2006. do septembra 2017. godine bio je 330,4 miliona eura.

Potpredsjednik Gospodarske zbornice Slovenije za oblast internacionalizacije Iztok Krivec, rekao je da su posljednje tri godine učestali susreti crnogorskih i slovenačkih privrednika i izrazio očekivanje da će oni rezultirati većim obimom robne razmjene od prošlogodišnjih 140 miliona eura.

“Slovenija će imati rast privrede od 4,5 odsto što je značajno iznad prosjeka Višegradske grupe. Ona bilježi znatan rast izvoza i uvoza. Slovenija je treća najviše industrijalizovana zemlja, poslije Njemačke i Češke. Industrijski ambijent stvara uslove za rast naše ekonimije, pa Slovenija postaje sve interesantnija za strane investicije”, kazao je Krivec.

On je ukazao da je EU za Sloveniju unutrašnje tržište i glavni partner ali je istakao i značaj veza sa Zapadnim Balkanom.

“Zapadni Balkan je naše prirodno tržište sa kojim imamo neraskidive veze. Ovdje smo sa predstavnicima 25 kompanija koje očekuju da uspostave saradnju sa crnogorskim kolegama u oblastima zaštite životne sredine, energetike, turizma, ICT i drugim”, rekao je potpredsjednik slovenačke komore.

U plenarnom dijelu resorni ministri su govorili o mogućnostima jačanja privredne saradnje dvije zemlje.

Crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocijenila je da značajni privredni pokazatelji Slovenije predstavljaju platformu za intenzivniju saradnju sa našom poslovnom zajednicom.

“Vjerujem da su strateška partnerstva moguća u turizmu, drvopreradi, poljoprivredi, energetici i razvoju malih i srednjih preduzeća, te primjeni koncesionih modela koje je Slovenija već realizovala. Želja nam je da dobre političke prijateljske odnose prenesemo i na oblast ekonomije sa vidljivijim rezutlatima. Ministarstvo ekonomije sa Privrednom komorom stoji na raspolaganju svim privrednicima koji žele da uspostave partnerstvo sa slovenačkim kompanijama. Svako partnerstvo koje rezultira pokretanjem proizvodnje u Crnoj Gori ćemo podržati kako direktnim finansijskim sredstvima tako i pružanjem tehničke pomoći”, rekla je Sekulić.

Ministar za razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek saglasio se da postoje neiskorišćeni potencijali za jačanje ekonomske saradnje koje moramo iskoristiti kako bi trgovinska razmjena bila veća.

“Slovenija će i dalje tehnički, ekonomski i politički podržavati ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i na tom području će se saradnja još više povećati”, kazao je on.

Slovenačka preduzeća su, prema njegovim riječima, u 2016. godini investirala 10 odsto više u Crnu Goru, a očekuje značajnije investicije crnogorskih kompanija u njihovu ekonomiju. Kazavši da je u Sloveniju došlo 9659 crnogorskih turista koji su ostvarili 21977 noćenja, on je ocijenio da je ta zemlja jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija kod koje sezona traje svih 12 mjeseci.

Ekonomske ambijente dvije zemlje predstavili su Nina Drakić iz Privredne komore Crne Gore i Gorazd Mihelič iz Javne agencije SPIRIT Slovenija.

Poslovni forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika Crne Gore i Slovenije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top