Poslovni forum Crne Gore i Antalije: Intenzivirati saradnju s turskim privrednicima | Ekonomist

Poslovni forum Crne Gore i Antalije: Intenzivirati saradnju s turskim privrednicima

Ekonomska saradnja Crne Gore i Turske mogla bi se intenzivnije ostvarivati kako u turizmu, energetici, poljoprivredi, građevinarstvu, tako i u drvopreradi, ocijenjeno je na forumu crnogorskih i privrednika turske regije Antalija organizovanom u Privrednoj komori 27. aprila 2018. godine.

U radu skupa, upriličenom u okviru posjete delegacije Asocijacije industrijalaca i privrednika Došemealtija Crnoj Gori, učestovovalo je oko 50 predstavnika kompanija i institucija iz ove dvije države.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Danilo Gvozdenović je naglasio da je susret samo jedan u nizu brojnih skupova koje je ova poslovna asocijacija organizovala sa namjerom da ojača poslovne veze između dvije zemlje.

Naveo je da je u Crnoj Gori osnovano oko 900 preduzeća koja su vlasništvu turskih biznismena, što je veoma značajan broj za ovako malo tržište.

“Tokom brojnih susreta sa predstavnicima turske privrede ukazano nam je da preduzeća iz iz ove zemlje pokazuju poseban interes za sektore: građevinarstva, turizma, poljoprivrede, energetike, saobraćaja i bankarstva. Naročit značaj prepoznaju u korišćenju Luke Bar i to u smislu instalacije proizvodnih kapaciteta u slobodnoj zoni, kao i pretovara roba iz Turske i distribucije ka zemljama regiona”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu činjenicu da je Turska osma u svijetu po proizvodnji namještaja i prva u Evropi po proizvodnji pločastih panela, saradnja bi se mogla intenzivnije ostvarivati i u sektoru drvoprerade.

On je privrednicima iz Antalije predstavio razvoj crnogorske ekonomije od obnove nezavisnosti, te istakao da aktuelna kretanja ukazuju na oporavak privrede podstaknut prije svega intenziviranjem radova na realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata, kao i projekata u turizmu i energetici. Govorio je o liberalizovanim uslovima za privlačenje direktnih stranih investicija, akcentujući fiskalne povoljnosti.

Ukupne investicije iz Turske od 2006. do 2017. godine iznosile su 136,5 miliona eura. Najveći priliv investicija ostvaren je 2012. godine, kupovinom nikšićke željezare, kada su investicije iznosile 25 miliona eura. U 2017. godini investicije iz Turske su iznosile 23,8 miliona eura.

Prošle godine ove dvije zemlje su razmijenile roba u vrijednosti od 93,1 milion eura, što je 23,1% više u odnosu na 2016. Uvoz proizvoda iz Turske je iznosio 70,9 miliona eura, a vrijednost izvoza iznosi 22,3 miliona eura.

Crnu Goru je tokom 2017. godine posjetilo 45.947 turista iz Turske ili 0,8% od ukupnih dolazaka stranih turista. Turisti iz Turske ostvarili su 94.467 noćenja.

Potpredsjednik Komore je zatim predstavio crnogorske potencijale i benefite koji se nude investitorima u turizmu, građevinarstvu, poljoprivredi, izgradnji saobraćajne infrastrukture, vodoprivredi, prezentujućii ujedno najveće projekte iz tih oblasti.

Gvozdenović je izrazio nadu da će poslovni forum otvoriti nove perspektive za privrednu saradnju Crne Gore i Turske.

Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije industrijalaca i privrednika Došemealtija Gültekin Gencer predstavio je ukratko Antaliju kao nosioca razvoja turizma Turske, gdje posluje više od 7.000 luks hotela. Pored turizma, ova regija je prepoznata po agraru i industrijskoj zoni koja godišnje proizvede robu u vrijednosti od dvije milijarde dolara i iz koje se, prema riječima Gencera, izvozi u 75 država svijeta.

Predstavljajući delegaciju koju predvodi, on je istakao da su među kompanijama proizvođači poljoprivrednih mašina, mermera (ova industrijska zona je jedna od najvećih izvoznica mermera za Kinu), ukrasnog bilja, građevinskog materijala, hrane i drugog.

“Naš cilj je da naše privrednike povežemo sa inostranim partnerima. Ovo je već 16 poslovni forum čiju smo organizaciju inicirali i nadam se da će doprinijeti uspostavljanju novih partnerstava sa crnogorskom privredom”, rekao je Gencer.

Podsjetio je da je Turska bila jedna od prvih država koji su priznali samostalnu Crnu Goru, te je ocijenio da se dobri politički odnosi reflektuju i na ekonomsku saradnju.

– Nadam se da će turski privrednici još značajnije doprinositi razvoju crnogorske ekonomije, te da će sastanci koje ćemo imati tokom boravka ovdje doprinijeti jačanju ekonomskih i drugih veza dvije države – kazao je predstavnik Asocijacije industrijalaca i privrednika Došemealtija.

Prilikom prezentacije investicionih potencijala, predstavnik Agencije za promociju stranih investicija MIPA Dražen Vlaović kazao je da Crna Gora izlazi iz tranzicionog perioda, te da je 90 odsto kapitala u privatnom vlasništvu. Pozvao je turske partnere da se interesuju za privatizacije preostalih državnih kompanija, među kojima su Luka Bar i Institut za crnu metalurgiju. U fokusu izlaganja Vlaovića bio je i sektor turizma, odnosno olakšice prilikom izgradnje hotela visoke kategorije u Crnoj Gori, kao i benefiti poslovanja u biznis zonama širom naše zemlje. On je uputio privrednike iz Antalije na web sajt investmentlocations.me gdje se mogu detaljno upoznati sa našim aktuelnim i planiranim investicionim projektima.

Forum je okončan B2B razgovorima privrednika tokom kojih su razmatrane mogućnosti uspostavljanja poslovnih partnerstava.

Prijem kod predsjednika Komore

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je razgovarao 27. aprila 2018. sa prvim čovjekom Upravnog odbora Asocijacije industrijalaca i privrednika Došemealtija Gültekinom Gencerom.

Bilo je riječi o ukupnoj ekonomskoj saradnji Crne Gore i Turske koja je u konstantnom porastu.

Predsjednik Golubović je naglasio da značajan broj turskih investitora dolazi u našu državu te da je današnji poslovnio forum još jedna prilika da im se predstave potencijali i mogućnosti poslovanja sa Crnom Gorom, te da dobiju informacije o crnogorskim razvojnim prioritetima.

“Privrednici Antalije, baš kao i iz drugih krajeva svijeta, dobrodošli su u Privrednu komoru Crne Gore koja im stoji na raspolaganju da obezbijedi sve važne podatke za uspostavljanje ekonomske saradnje”, rekao je Golubović.

Ukratko je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore za 2017. godinu, uz očekivanje da će naša ekonomija nastaviti rast i u 2018.

Gültekin Gencer istakao je težnju njegove asocijacije da kroz poslovne forume doprinosi jačanju partnerskih veza turske privrede sa što više zemalja svijeta.

“Crna Gora je prepoznata kao zemlja otvorena za strane investicije i nadam se da će razgovori rezultirati iniciranjem saradnje sa vašim privrednicima i doprinijeti konkretnim poslovnim poduhvatima”, rekao je Gencer.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top