Poslovanja Tojote u Velikoj Britaniji zavisi od ishoda pregovora o izlasku iz EU | Ekonomist

Poslovanja Tojote u Velikoj Britaniji zavisi od ishoda pregovora o izlasku iz EU

Dvogodišnji pregovori o britanskim odnosima s Evropskom unijom nakon Bregzita trebali bi započeti u sljedećem mjesecu, a premijerka Mej planira da pokrene službeni postupak izlaska iz EU do kraja mjeseca.
Japanski proizvođač automobila Tojota najavio je u četvrtak 240 miliona funti ulaganja u poslovanje u Velikoj Britaniji, ali je nagovijestio da budućnost njegovog poslovanja u toj zemlji zavisi od ishoda pregovora o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Japanski automobilski div planira da osavremeni proizvodne pogone u centralnoj Engleskoj, u Burnastonu, a ulaganja uključuju i obećani doprinos britanske vlade od 21,3 miliona funti kako bi se ublažio uticaj na okolinu.

Johan van Zil, predsjednik i izvršni direktor Tojota Motor Evrope, rekao je da je kompanija usmjerena na očuvanje globalne konkurentnosti svojih evropskih postrojenja. No, takođe je naglasio važnost britanskog pristupa evropskim tržištima, koji ostaje nesiguran nakon što je premijerka Tereza Mej najavila da će Britanija izaći iz  jedinstvenog evropskog tržišta.

“Kontinuiran predvidiv i jednostavan pristup tržištu bez carina i ostalih prepreka između Velike Britanije i Evrope bit će ključan za budući uspjeh”, rekao je Van Zil.

Najveći britanski sindikat koji zastupa radnike u automobilskoj industriji Junajt pozvao je britansku vladu da učini “sve što je potrebno” kako bi zadržali takav pristup evropskim tržištima.

“Automobilska industrija je jedan od dragulja u kruni naše nacionalne proizvodnje, ministri moraju raditi s nama da i dalje ostane tako”, poručio je glavni predstavnik Junajta Len Meklaski.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top