Poslodavci više ne mogu narušavati privatnost radnika

Evropski sud za ljudska prava zabranio je poslodavcima da čitaju privatne mejlove zaposlenih i to kasnije koriste za njihovo eventualno otpuštanje.

U sudskoj odluci se pozivaju sve članice Savjeta Evrope da izmijene svoje zakonodasvtvo kako ne bi došlo do kršenja odluke.

“Poslodovac ne može da zabrani određenu privatnost zaposlenima na radnom mjestu”, naveo je Evropski sud za ljudska prava i dodao da je odluka donijeta zbog sve veće zabrinutosti građana u trenutku kada je svijet povezan na internetu i sve je slabija veza između privatnog i profesionalnog života.

Evropski sud je dodao da odluka ne znači da poslodovac u određenim uslovima ne može da nadgleda prepisku i komunikaciju zaposlenih na radnom mjestu, ali to ne smije da iskoristi kao izgovor za otpuštanje.

“Takav nadzor treba da obezbijedi pravičnu ravnotežu između poštovanja privatnog života zaspolenog i prava poslodavca da preduzme mjere kako bi osigurao pravilno funkcionisanje preduzeća”, dodaje se u odluci.

 


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top