Poslodavci u svetu ne mogu da nađu kadrove

Poslodavci u svijetu ne mogu da nađu kadrove

Poslodavci širom svijeta suočavaju se ove godine s poteškoćama u pronalaženju potrebnih kadrova.

Čak 38 odsto njih u četrdesetak zemalja, obuhvaćenih anketom, ističe da se susreće s takvim problemom.

Prema istraživanju koje je uradila agencija za privremeno zapošljavanje Manpower, s najtežom “nestašicom talenata” suočavaju se poslodavci u Japanu, dok je ta stopa najslabija u Velikoj Britaniji i Irskoj, navodi se u studiji.

Kako prenosi francuski list Figaro, najčešći uzrok problema u pronalaženju potrebnih kadrova jeste pomanjkanje tehničke kompetentnosti, daleko ispred problema radnog iskustva ili stečene kvalifikacije (diplome), ili pak visokih očekivanja kandidata.

Problem u dolaženju do željenih kadrova povećava se s veličinom kompanije, ističu u Menpaueru.

U Francuskoj svaki treći poslodavac (29 odsto) ima poteškoća u zapošljavanju, i to uglavnom zanatlija i kvalifikovanih radnika, vozača i administrativnog osoblja. Ova proporcija veća je u odnosu na prošlu godinu, kada je njih 21 odsto prijavilo takav problem.

Odogovrni iz Manpower grupe ističu da je pred kompanijama u 2015. veliki izazov da ovaj problem riješe organizovanjem kratkih kurseva ili obuka za profile za kojima imaju potrebu.

Istraživanje je obuhvatilo 41.748 poslodavaca iz 42 zemlje svijeta.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top