Poslije objave da je pilot sam srušio avion, drastičan pad akcija Lufthanse | Ekonomist

Poslije objave da je pilot sam srušio avion, drastičan pad akcija Lufthanse

Francuski istražioci danas su objavili da je Andreas Lubitz, kopilot Germanwingsovog aviona A320 koji je juče pao u Francuskoj namjerno uništio avion, ubio sebe i 149 putnika.

Informacije su dobili preslušavanjem snimaka razgovora u kokpitu, zaključeno je da je Lubitz (28), namjerno usmjerio avion prema zemlji i blokirao pristup svom kolegi koji u tom času nije bio u kokpitu.

“U kokpitu je vladala potpuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu riječ nakon što je pilot izašao iz kabine. Njegovo disanje je bilo mirno tokom svih deset minuta poniranja. Namjerno je odbijao da otvori vrata pilotu. Ignorisao je lupanje i pozive preko interfona. Ovo nije nesreća, u pitanju je namjeran čin”, rekao je tužilac.

Kopilot je zaposlen u kompaniji dvije godine i iza sebe ima 630 sati leta.  Zasad ne postoje nikakve informacije koje bi ga povezale s terorizmom, niti se on uklapa u profil teroriste.

“Ništa ne ukazuje na to da je u pitanju teroristički akt, ali to je legitimno pitanje”, rekao je francuski tužilac.

Mnogi su se ovih dana pitali šta će biti sa kompanijom Lufthansa poslije ovakve tragedije. Juče u samo sat vremena skliznule su cijene dionica vlasnika Germannwingsa osnovanog 2002. godine, ali su se u toku dana oporavile i kraj dana dočekale s padom od 1,56 posto.

Dionica Lufthanse bilježi lagan ali konstantan pad još od 26. januara ove godine, kada je ciena dionice bila 15,35 eura, dok je na jučerašnji dan bila 13,57 eura.

Međutim, danas je uslijedio novi šok. Poslije objavljivanja zaključaka istražioca, oko 1 sat popodne cijena akcija se spustila na 12,85 eura i nastavlja da pada.

Koja će cena biti na kraju dana, ostaje da vidimo.

 

Izvor: BIZLife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top