Poslije devet godina FED podiže kamatnu stopu

Poslije devet godina FED podiže kamatnu stopu

Aksel Veber, novi čelnik UBS banke i dugogodišnji guverner Bundesbanke, izjavio je juče za američki CNBC da očekuje da će FED na današnjem sastanku potvrditi podizanje kamatnih stopa. „Najnoviji pokazuju da ekonomija SAD u ovom trenutku može da podnese najavljeno podizanje kamatnih stopa, i zapravo će od toga srednjoročno i dugoročno imati koristi“, rekao je Veber.

Ukoliko američka centralna banka potvrdi Veberovu prognozu, to će biti prvo podizanje kamatne stope u SAD u posljednjih devet godina, koje je posebno obilježio program kvantitativnog popuštanja za podsticanje ekonomije. Veber svakako očekuje da će do podizanja kamatne stope u SAD svakako doći tokom ove jeseni.

Ukupna vrijednost akcija na Šangajskoj berzi porasla je za 5% uoči sastanka borda FED-a. Kineske akcije su doživjele jak rast, prateći uspješno trgovanje na Volstritu i evropskim berzama prethodnog dana, što pokazuje da investitori širom svijeta zasad pozitivno reaguju na glasine o podizanju kamatnih stopa u Americi.

Izvor: Bif

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top