Poslije BG na vodi, grad na pijesku

Poslije BG na vodi, grad na pijesku

Abu Dabi, Kairo — Kompanija “Igl hils” Mohameda Alabara planira da u blizini egipatske prijestonice Kaira izgradi potpuno novi grad, a projekat je vrijedan 80 milijardi dolara.

Izgradnja “grada budućnosti” bi trebalo da traje 12 godina, a kako prenosi agencija Blumberg predviđeni su aerodrom, hoteli, bolnice, škole i veliki tržni centar.

Kompanija u srpskoj javnosti poznata po projektu “Beograd na vodi”, jedna je od dvije koje su u najozbiljnijim pregovorima sa egipatskim vlastima, a sajt “Arabian biznis” tvrdi da će ona dobiti posao.

Projekat će zvanično biti predstavljen sljedećeg mjeseca na međunarodnoj investitorskoj konferenciji u Egiptu, a grad će biti izgrađen istočno od Kaira.

Egipatski zvaničnici nisu rekli sa kojim firmama se pregovara, ali je ministar za investicije Ašraf Salman potvrdio za Blumberg da je izbor “sužen na dve kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”.

Kompaniju “Igl hils” vodi tim direktora iz firme “Emar propertis”, među kojima je i predsjednik Emara Mohamed Alabar, koji je prošle godine bio u Beogradu na predstavljanju projekta “Beograd na vodi”. Kako piše Blumberg, iz kompanije nisu željeli da komentarišu ovaj projekat.

Egipatski premijer Ibrahim Mehleb je nedavno rekao da očekuje od “Emara” da igra ključnu ulogu u “izgradnji novog glavnog grada Egipta”.

 

Izvor: B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top