Posla ipak ima | Ekonomist

Posla ipak ima

Zvuče li vam poznato sljedeće rečenice? ‘Nikada neću naći posao’, ‘Previše ljudi traži posao’, ‘Nema dovoljno poslova’, ‘Ne poznajem bitne ljude’. Pronalazite li se u tim izjavama?

Takav stav, nažalost, previše sabotira one koji su u potrazi za poslom. Izjave u većini slučajeva nisu stvarni prikaz stanja, ali se onima koji traže posao čine istinitima. Međutim, takva uvjerenja negativno djeluju na proces potrage za poslom i sprječavaju vas u napredovanju. Neka od tih uvjerenja proizlaze iz porodičnog okruženja, neka iz poslovnog okruženja, a neka jednostavno iz manjka samopouzdanja.

Da biste se riješili takvog stava, zapitajte se otkud takva uvjerenja proizlaze. Poslije toga razmislite sprječavaju li vas ta uvjerenja u napretku.

Isto tako, razmislite što zapravo želite i što ste oduvijek željeli da radite. Čini li vam se da su vam želje trenutno van dosega? Na kraju, razmislite o tim izjavama. Jesu li one zaista odraz vaših razmišljanja o svijetu posla i o svijetu uopšteno? Ako nisu, ne dopustite da vas takvo stanje uma ograničava i zaustavlja u procesu potrage.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top