Poruka mladim preduzetnicima: Izađi i živi život

„Izađi i živi život! Pronađi strast koja te budi svako jutro u pola šest, koja ti zaokuplja misli, a potom analiziraj tu strast i upotrijebi je za proizvode kojih još nema na tržištu,“ poručuje mladim preduzetnicima Phil Johnston je član odbora direktora kompanije GoPro, koja je trenutno vodeća u prozvodnji kamera i foto aparata specijalizovanih za snimke i fotografije u ekstremnim situacijima.

„Zatim, napravi proizvod ili uslugu, i testiraj ih. To je zaista sve što je potrebno. Ipak, važno je zabaviti se i biti strastveno posvećen tržištu, jer u suprotnom teško ćete postati uspješni,“ kaže za BIZLife Johnston koji je nedavno bio gost ICT Hub, biznis inkubatora za tehnološko preduzetništvo gde je organizovao predavanje na temu preduzetništva.

On kaže da za njega koncept preduzetništva suštinski znači stvaranje novog posla i da se taj proces odvija već hiljadama godina, a Srbija je u središtu toga možda čak duže nego većina zemalja. „Isti izazovi i šanse postoje danas, kao što su postojale i prije dvije hiljade godina. I uvijek su prisutna ista pitanja i sumnje: Šta da proizvodim i koje usluge da ponudim? Koliko da naplatim? Hoću li ostvariti profit? Prosto rečeno, kada je preduzetništvo u pitanju, priča je uvijek ista,“ kaže Johnston.

Johnston smatra da ne vjeruje da je sada lakše biti preduzetnik nego prije 20 godina. „Takođe, ne vjerujem ni da je išta teže. U svijetu postoje vrlo dobro definisana tržišta. Takođe, svakodnevno se rađaju i nova tržišta. U njih se ubrajaju izdavaštvo, upravljanje odnosima s klijentima, zabava, materijalna dobra i usluge, i mnoga druga. Vješt preduzetnik potražiće potrebe kojima nije udovoljeno i ispuniti ih svojim proizvodima ili uslugama. Tu nema velike nauke i više je stvar procesa “probaj, pa ako uspije”. Ipak, mora postojati trud, posvjećenost i strast.“
Johnston kaže da je odmah pošto je diplomirao, priključio se preduzetničkoj kompaniji u Njujorku- Metamorphic Ventures, a zatim sam pokrenuo kompaniju za platežna sredstva, koju je u međuvremenu prodao, a potom prešao u BMW i GoPro.
„I dalje radim u školama, savetujem preduzetnike i kompanije u vezi sa stvaranjem novih biznisa i tehnologija,“ kaže Johnston za BIZLife, koji je u ICT Hubu mladim ljudima podijelio iskustva i nekoliko važnih lekcija koje su bila dijo njegovog razvojnog puta.

Izvor SvetNovca

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top