Portugalska privreda i dalje usporena, izazovi sve veći | Ekonomist

Portugalska privreda i dalje usporena, izazovi sve veći

Portugalija je suočena sa sve većim ekonomskim izazovima, a njen finansijski sistem je i dalje slab. Zbog toga Lisabon nema prostora za usporavanje tempa uravnoteženja svog budžeta, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Prema procjenama OECD-a, privredni rast u Portugaliji će i ove godine ostati usporen, jer će privatna potrošnja izgubiti zamajac zbog slabog otvaranja novih radnih mjesta, prenosi agencija Frans pres. Bruto domaći proizvod (BDP) Portugalije će, kako navodi OECD, porasti za 1,2 odsto u ovoj godini, što je jednako prošlogodišnjoj stopi rasta, a u 2018. će rast iznositi 1,3 odsto, što je pesimističnija procjena u odnosu na nedavnu prognozu vlade u Lisabonu.

“Privredni rast je slab i suočen je sa novim problemima, što donosi teške političke izbore, naročito u pogledu fiskalne politike. Odlaganje fiskalne konsolidacije radi pružanja podsticaja rastu implicira rizike, jer je fiskalna održivost i dalje slaba”, navodi se u izveštaju OECD-a. Ta organizacija predviđa da će portugalski izvoz porasti slabijim tempom nego u prethodnim godinama zbog usporavanja tražnje u Kini i naftom bogatoj Angoli, bivšoj afričkoj koloniji Portugalije.

Portugalski bankarski sektor, koji je prošao kroz dva spasilačka paketa pomoći u 2014. i 2015. godini, ostaje krhak, a korporativni dug je visok, što ugrožava rast kreditiranja, navodi OECD. Krajem 2015. godine, nivo nenaplativih kredita u toj zemlji je dostigao 11,9 odsto od ukupnog kreditnog portfolija, što je jedna od najviših stopa u Evropi. Portugalski troškovi zaduživanja su takođe porasli, jer investitori ponovo brinu zbog finansijskih perspektiva Portugalije, s obzirom na to da je Evropska centralna banka počela da smanjuje obim podsticaja, koje “ubrizgava” u ekonomiju eurozone.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top