Portugalija smanjila fiskalni deficit povećavajući plate i penzije | Ekonomist

Portugalija smanjila fiskalni deficit povećavajući plate i penzije

Kada je portugalski socijalistički premijer Antonio Košta preuzeo dužnost 2015. godine niko nije vjerovao da će njegova fiskalna politika rezultirati uspjehom, piše The Economist.

Na parlamentarnim izborima je bio drugi po redu po broju glasova, zbog čega je ušao u koaliciju s krajnjom ljevicom. Konzervativci su njegov pakt s radikalnim strujama i komunistima nazvali geringonça, što u slobodnom prevodu znači “nevjerovatan izum”. Košta je obećao da će prekinuti politiku štednje i najavio da će se Portugalija rastom i potrošnjom izvući iz krize uz istovremeno postizanje fiskalnih ciljeva i zahtjeva EU, plan koji su mnogi nazivali ”voodoo politikom”.

Ipak, on je održao riječ, tokom 2016. njegova vlada je uspjela da smanji budžetskii deficit za više od polovine, na gotovo 2.1 posto BDP-a, što je najniži nivo otkako je Portugalija 1974. započela tranziciju ekonomije.

Njegova javna uprava je vratila penzije, nadoknade i radno vrijeme na nivo na kojem su bili u doba prije krize, a budžetski deficit je smanjen na 2,1 posto, granicu manju od one koju zahtijevaju pravila Evropske unije, što je ujedno i prvi put da je Portugalija svoju ekonomija uspjela da uskladi sa fiskalnom politikom eurozone. Štaviše, ekonomija je ostvarila pozitivan rast 13 kvartala zaredom, uključujući do nedavno nezamislivu stopu od 2 posto u posljednjem kvartalu prošle godine.

Opozicija je koaliciji predviđala potpuni neuspjeh u roku od godine dana, no ova danas ima prednost od 10 postotnih bodova, što lideri lijevog centra iz drugih evropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, mogu samo sanjati.

– Gospodin Košta je svakako nadmašio očekivanja, konstatovao je Antonio Baroso iz konsultantske kompanije Teneo Intelligence.

Povećanje kreditnog rejtinga države značilo bi najveće priznanje vladi, s obzirom na to da je skoro svaka agencija rejting Portugalije klasifikovala kao ‘junk’, odnosno smeće.

Mario Kenteno, ministar finansija, želi oslobađanje Portugalije od nadzora EU zbog prekomjernog deficita, disciplinskog mehanizma koji se koristi za sprovođenje fiskalne politike unutar eurozone.

– Portugalija bi se onda mogla pridružiti klubu uspješnih priča sa zaokretom na periferiji eurozone, neposredno uz Irsku i Španiju, rekao je Federiko Santi iz konsultantske grupe Eurasia.

Povećanje rejtinga u svakom slučaju ne može izostati, ipak Evropska komisija je ove nedjelje upozorila na to da je najveća portugalska državna banka Caixa Geral de Depositos i dalje na nestabilnim nogama zbog čega vlada planira dokapitalizaciju od 2,5 milijardi eura što će uticati na ovogodišnji budžetski deficit.

Košta krivi EU i MMF zbog nedovoljnog pružanja potpore finansijskom sektoru tokom izlaska iz krize, zbog čega je njegova vlada kako bi počistila nered morala da potroši 4.4 milijardi eura prilikom spašavanja banaka.

Uprkos smanjenom deficitu, ekonomisti su i dalje zabrinuti zbog javnog duga koji je prošle godine iznosio 131 posto BDP-a.

Portugalci smanjenje deficita navode kao dokaz da kejnzijanski pristup rastu funkcioniše, no sve dok premijer Košta ne pokaže da može da ponovi prošlogodišnji finansijski uspjeh, mnogi će i dalje biti sumnjičavi, piše Economist.

Baroso smatra da će se Portugalija suočiti sa dužničkom krizom ako se eurozona suoči sa šokovima, a jedan od njih mogla bi biti pobjeda Marin Le Pen na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

– Podsticanje domaće potražnje kroz neznatno blažu fiskalnu politiku se isplatilo, rekao je Santi i dodao kako to ipak nije zamjena za strukturne reforme.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top