Portoriko je bankrotirao | Ekonomist

Portoriko je bankrotirao

Dug od 72 milijarde dolara je kulminirao bankrotom države, a građani masovno odlaze.

Portoriko je bankrotirao. To je rezultat je duga od 72 milijarde dolara i neplaćanje dospjele rate u iznosu 58 miliona dolara. To ostrvo godinama nije zabilježilo ekonomski rast, i nezaposlenost je dvostruko veća.

Inače, Portoriko je teritorija koja pripada SAD-u, ali nije u njegovom punopravnom sastavu.

Nekoliko dana poslije bankrota, reakcije građana su podijeljene. Neki, poput Samuela Moralesa, upiru prst u Vladu. “Stvari su loše iz jednog te istog razloga: ljudi glasaju za iste političare koji ne pomažu ovoj zemlji. Upropaštavaju nas još od 1952., i zato smo danas u ovakvom stanju, sa velikim vanjskim dugom”, rekao je Portorikanac Samuel Morales.

Drugi, poput Johnatana Rivere, optimistični su da će se ostrvo oporaviti. “Prema zvaničnim informacijama, Vlada je u bankrotu. U istoj smo situaciji kao i druge države. Budućnost?! Pa, ako se bude pratio trend drugih država, stvari će prvo poći nizbrdo, ali ako se dovedu u red, mislim da još ima nade za nas”, kazao je Jonathan Rivera, građanin Portorika.

Ukupan iznos rate koja je dospjela na plaćanje iznosio je 58 miliona dolara, a Portoriko je uspio platiti samo 628.000 dolara.

Ekonomista Antonio Rosado rekao je da Vlada snosi najveću odgovornost. “Rekao bih da je to dodatni problem. Moraju da riješe probleme vlasništva nad nekim državnim firmama, fokusirati se na reformu zdravstva. Tu su i problemi na Univerzitetu u Portoriku i u prosvjeti, koji su najveći korisnici državnog budžeta, a i loša je uprava u svim tim institucijama”, navodi Antonio Rosado, ekonomista.

Obamina administracija izjavila je da ne planira novi paket pomoći za Portoriko.

Izvor: Al Jazeera
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top